Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК преговаря за израелски газ, втечняван в Египет

Европа отдавна има интерес към газа, добиван в Източното Средиземноморие

ЕК преговаря за израелски газ, втечняван в Египет

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) води преговори за покупката на природен газ от Израел. Тъй като няма газопроводи, по които суровината да пристигне до Европа, той ще бъде втечняван в съоръженията на Египет, става ясно от докуент, до който достъп има Bloomberg. 

Още по темата

Европа отдавна има апетити към природния газ от Израел и цялото източно крайбрежие на Средиземно море. Това е и една от причините Брюксел да подкрепи плановете за изграждането на газопровода EastMed по дъното на Средиземно море. По тръбите, през територията на Гърция, към Европа трябва да потече газът от находища като "Зохр" в Египет или "Левиатан" в крайбрежието на Израел.

Сега войната в Украйна кара европейските държави и институции да се оглеждат все по-внимателно за алтернативи на руския природен газ.

Газът, добиван от Израел, се използва основно за покриване на вътрешното потребление и се продава предимно в съседните държави Египет и Йордания. Възможност за преноса му до Европа дават терминалите за втечняване на Египет, което на този етап е по-евтина алтернатива на струващия около 6 млрд. евро през 2017 година проект EastMed, посочва Bloomberg.

Страните от ЕС внасят около 40% от газа, който потребяват, от Русия. Заради войната в Украйна общността активно търси алтернативи, сред които и допълнителни доставки на втечнен газ от производители, които до този момент са имали рядко присъствие на европейските пазари - например от Африка.

Брюксел опитва и да увеличи доставките на тръбен газ от Азербайджан през вече изградената инфраструктура.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия проправя пътя за държавна намеса в енергийните компании