IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕМА: Честите бустерни ваксини носят рискове за имунната система

Според Европейската агенция по лекарствата повтарянето на бустерни дози на всеки четири месеца може да отслаби имунната система

11:01 | 12.01.22 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) предупреди, че честите бустерни ваксини срещу Covid-19 могат да повлияят неблагоприятно на имунната система и може да не са осъществими, предаде Bloomberg.

Повтарянето на бустерни дози на всеки четири месеца може в крайна сметка да отслаби имунната система и да измори хората, посочват от европейския регулатор. Според ЕМА вместо това страните трябва да оставят повече време между бустерните програми и да ги обвържат с началото на студения сезон във всяко полукълбо, следвайки стратегиите за ваксинация срещу грип.

ЕМА отправя този съвет, докато някои страни обмислят възможността да предложат на хората втори бустер в опит да осигурят допълнителна защита срещу нарастващите случаи на заразени с омикрон варианта на коронавируса. По-рано този месец Израел стана първата страна, която започна да прилага втора бустерна доза, или четвърта инжекция, на хората над 60 години. В Обединеното кралство пък казаха, че бустерите осигуряват добри нива на защита и в момента няма нужда от втора усилваща инжекция, но ще следят данните в развитие.

Бустерите "могат да се правят веднъж или може би два пъти, но не са нещо, което можем да мислим, че трябва да се повтаря постоянно", заяви по време на брифинг във вторник Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксини на Европейската агенция по лекарствата.

"Трябва да помислим как можем да преминем от настоящата пандемична обстановка към по-ендемична обстановка", допълни той.

От европейския регулатор обявиха също по време на брифинга, че пероралните и интравенозните антивирусни лекарства, като Paxlovid и Remdesivir, запазват своята ефикасност срещу омикрон варианта. Агенцията заяви, че април е най-ранният срок, в който може да одобри нова ваксина, насочена към конкретен вариант, тъй като процесът отнема около три до четири месеца. Някои от най-големите производители на ваксини в света заявиха, че се стремят да произвеждат ваксини, които биха могли да се насочат към новите варианти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 14 rate down comment 0
khao
преди 2 години
много ясно, че само иддиоти пишат ... иначе немаше да си тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Като чета коментарите, май само ииддиоти коментират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
penman
преди 2 години
***, като хабер си нямаш от медицински въпроси, не пиши глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
scott
преди 2 години
четох вчера една статия, че след 2-ри бустер шиповете /дет се произвеждали от сърцето в кравта/ полудявали, щото търсът да открият враг и не го намират. почват да атакуват себствената ти имунна система и я сриват, щото ного и енергични. нещо там т клетки ала-бала и в резултат: ИМУННАТА СИСТЕМА СЕ СРИВА, СЕ ЕДНО Е ПОРАЗЕНА ОТ СПИН. ЛЕК ГРИП И СИ МЪРТВЕЦ. източник: антиваксърски пропаганден сайт, некви лекарчета там , обесневаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
scott
преди 2 години
Пфайзер силно на харесва това!Продал е вакцини на ЕС и за 2023 и за 2024! Без 13-ти бустер нема живот.Тез, емата, умре клечка в парламентот и решихте да ни отрежете бизнесот? Ше ве съдим! Имаме толко ного политици и медии, че............КО? И ТЕ ЩЕЛИ ДА ПОЧНАТ ДА МРЪТ ЩОТ НИ ВЕРВАТ И СА СЕ НАЗИБИЛИ? Ше си земем нови, от антиваксърите, дето тепърва им предцтои първата игла!ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПРЕПАРАТИТЕ НИ. Шефчето, пускай 5 статии докрая на деня, колко са лоши и некъдърни в ема, че инече, ти си знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ясно... еми чета други конспиративни медии, извинявам се! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
melon
преди 2 години
Твърде много си в грешка. СПИН е синдром на придобитата имунна недостатъчност. ХИВ е вирус, който е може би е набеден за виновник за СПИН. Но има сериозни мнения, че химикалите от"лечението" срещу ХИВ причиняват СПИН... Отделно многото антибиотици при предишни лечения също са заподозрени...Абе мътна и и кървава. Много лъжи и много манипулации има от здравната мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
"...След година ще се чудят и маят що хората *** от грип, като от чума..." Ще се чудят и маят будалите, които са си направили имунната система на швейцарско сирене. Ако през това време не са хвърлили т0па. ОНИЯ за да настояват толкова много "да ни запазят здравето и живота, са си направили сметката какво и как ще стане и какви ще са резултатите. А резултатите са многообещаващи - превръщането на редовите граждани в бройлери, напълно зависими от БигФа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ae сега, глуупости на търкалета пишеш... спина е вирус който не се предава по въздушно-капков път, требва да си от грешната странана на жуя зада го хванеш... даже и с компроментирана имунна система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
power grid
преди 2 години
Aдииииий и тея станаха оъявлени антиваксъри.Сал наш КирчоИзмамник не разбра че пандемията свърши и още маа бустери.Хи хи хи ги за пореден път се оказва че зсравият ми разум и вътрешното ми чувство не ме подведоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още