IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще отнеме време

15:05 | 01.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Процесът за приемането в НАТО на Швеция и Финландия ще отнеме време, заяви днес пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА.

Ще следим процеса, ще следим какво правят, какъв път ще изберат, каза Ердоган.

Той за пореден път изтъкна, че ако не бъдат изпълнени обещанията на двете страни, в турския парламент няма да бъде изпратен за ратификация протоколът за присъединяването им към НАТО и посочи, че топката в момента е в "тяхното игрище".

Президентът каза, че Швеция досега е предала на Турция четирима терористи от 73-ма, като това според него не е достатъчно.

Той съобщи, че би одобрил възстановяване на смъртното наказание, ако в парламента бъде внесен такъв проектозакон, посочва Ройтерс.

Ердоган говори днес пред журналисти и по редица други въпроси, включително във връзка с планираната турска антитерористична операция в Северна Сирия, насочена главно срещу сирийските кюрдски бойци.

Военната операция в Сирия може да започне всеки момент. Ще започнем операцията, когато настане часът за това, каза президентът на Турция.

Ердоган предупреди миналия месец, че турските военни съвсем скоро ще предприемат нова военна операция в Северна Сирия.

Турският лидер за пореден път изтъкна, че Анкара ще продължи да води балансирана политика спрямо Русия.

Ние сме поддръжници на провеждането на балансирана политика и ще продължим да действаме по този начин, каза Ердоган и допълни, че с Анкара получава около 40 процента от природния газ от Русия. От друга страна, продължават и работите по изграждането на АЕЦ "Аккую" (в Южна Турция), имаме проекти и във военната сфера, каза Ердоган, като добави, че Анкара ще продължи да води същата политика и спрямо Русия, и спрямо Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още