IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е на крачка от механизъм за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции

Преговарящи от европейските правителства и представители на Европейския парламент са напът да договорят проектозакон, който да съблюдава директните инвестиции

12:49 | 19.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз е в процес на завършване на първите общовалидни за целия блок правила, които да спират чуждестранни инвестиции, представляващи заплаха за националната сигурност, на фона на предизвикващите все по-голямо политическо безпокойство китайски придобивания.

Преговарящи от европейските правителства и представители на Европейския парламент са напът да договорят проектозакон, който да съблюдава директните инвестиции, като това може да стане още на 20 ноември. Това съобщава френският евродепутат Франк Пруст, цитиран от Bloomberg.

По думите му и двете страни вече са се разбрали за 95% от текста, като цел на предстоящата среща в Брюксел е да се изгладят различията по оставащата част. Тя включва политически чувствителния въпрос за това докъде държавите членки могат да стигнат с притесненията си относно преките чуждестранни инвестиции в други страни.

„Всички имат желанието да работят в една посока“, заяви Пруст, който е и главен преговарящ от страна на ЕП. „Оставам позитивно настроен“, казва още той в интервю за медията.

Притесненията сред западните държави продължават да растат заради рисковете за националната сигурност, които биха могли да представляват чуждестранните инвестиции и най-вече тези на Китай.

Миналата година американският президент Доналд Тръмп блокира подкрепен от Китай инвеститор, който искаше да купи компанията Lattice Semiconductor Corp., заради опасения за националната сигурност.

В същото време Германия също предприе мерки за защита на свои технологии, след като офертата на китайската компания Midea Group Co. за покупката на производителя на роботи Kuka AG предизвика недоволство. По-рано тази година германското правителство прекрати и китайска оферта за първи път, налагайки вето върху потенциалната покупка на производителя на машини Leifeld Metal Spinning AG.

„Наваксваме си за загубеното време“, заяви Пруст. „Всички останали световни сили имат свои собствени системи за наблюдение на инвестиции. Само Европа няма такъв инструмент“, посочи той.

Европейската комисия предложи през септември миналата година валиден за целия блок „механизъм за сътрудничество“ при преките чуждестранни инвестиции.

Законът трябва да създаде механизъм за предупреждаване за бъдещи чуждестранни инвестиции в Европа, както и централизирана база данни за тези, които се правят след влизането му в сила. В същото време няма да бъде отнемано правото на одобряване на сделки от националните правителства.

Цел на рамката за инвестиционно наблюдение според ЕК е ограничаване на чуждестранните заплахи за инфраструктурата на континента от съществена важност, включително при енергетиката, транспорта, комуникациите, данните, финансовата индустрия и други, както и при технологиите – полупроводници, роботи, изкуствен интелект.

Също така преговарящите от държавите членки и ЕП смятат да добавят и сфери като водоизточници, здравеопазване, отбрана, медии, биотехнологии и хранителна индустрия към обхвата на мерките.

В рамките на новите правила европейските правителства ще имат правото да изискват информация за чуждестранни инвестиции в определена страна членка. В същото време ЕК също ще има право да иска информация и да дава мнение. Така разглежданата държава ще трябва да има предвид коментарите и мненията на другите страни, както и да вземе предвид евентуалната позиция на ЕК.

Важен елемент е и изменение, предложено от самия Пруст, който настоява да бъде отправяно предупреждение, ако най-малко една трета от европейските правителства вярват, че дадена чуждестранна инвестиция в друга страна членка може да засегне тяхната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
що ... имаш ли спомен за предишния кабинет на борисов с един инфантилен министър на земеделието , известен с 50к за фейсбук страница на министерството , как искаше да прави фирми с апортни вноски на държавна земя с китайски инвеститори , дето да се занимават със земеделие :))) ... даже пробваха нещо някъде , ама известния с толерантността и с гостоприемство български народ , май ги накара да си дигнат гълъбите за 2-3 годинки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
bstoyano
преди 5 години
Ще си пазят колониите?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още