IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е предоставил милиарди долари незаконни субсидии на Airbus, отсъди СТО

Американският търговски представител посочи, че ако ЕС не вземат мерки за спиране на вредата срещу интересите на страната, САЩ ще трябва да отговорят

21:10 | 15.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната търговска организация (СТО) взе решение, че Европейският съюз (ЕС) е платил милиарди долари незаконни субсидии на европейския консорциум Airbus, съобщи ВВС.

Решението идва, след жалба на Вашингтон, че европейските страни са предоставяли на компанията държавна помощ в размер на 22 млрд. долара, за да бъде подпомогнато пускането в производство на моделите A380 и A350.

От офиса на американския търговски представител съобщиха, че решението на организацията отваря пътя към налагането на мита върху европейски стоки.

По-рано СТО отхвърли обжалване на Airbus, тъй като според организацията компанията не е могла да компенсира вредите, нанесени на американския й конкурент Boeing. Разглеждането на обвиненията, решенията и обжалванията продължават вече 14 години. Европейският производител има заведено подобно дело срещу Boeing, което очаква решението на СТО.

Във връзка със случая Европейската комисия заяви, че по-голяма част от европейската помощ, оспорена от САЩ, е била прекратена през 2011 г. и остават само „няколко“ неща, за да бъде тя в съответствие с изискванията.

„Днешното окончателно решение изпраща ясен сигнал – неспазването на правилата и незаконните субсидии не се толерират“, заяви по повод решението на СТО главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленберг. От своя страна главният изпълнителен директор на Airbus Том Ендерс определи решението като „само половината от историята“.

Американският търговски представител Робърт Лайтизър посочи, че ако ЕС не вземат мерки САЩ ще трябва да отговорят. „Освен ако ЕС най-накрая не предприеме действия, за да спре нарушаването на правилата и вредата върху американските интереси, САЩ ще трябва да направят крачка напред с контрамерки срещу европейски продукти“, заяви той.

През 90-те години ЕС и САЩ спазваха договор за спонсориране на производителите на самолети, докато САЩ не напускат договора, след което и двете страни подават жалби една срещу друга през 2004 г.

Днешното решение е вероятно да засили позициите на САЩ в търговските преговори с ЕС за готвените мита върху стоманата и алуминия, посочва още ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Анонимен
преди 5 години
Айдееееее.Оправиха VW и дизелите и почват самолетите?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ironhorse
преди 5 години
В Брюксел са пълни некадърници и левундери.Дори търговски войни не могат да водят, камо ли с оръжие.Сега САЩ така ще притиснат ЕС за Иран, че Германия/Франция ще бъдат първи ястреби.Говори се усилено за нови мита на европейски автомобили внасяни в САЩ.Танте Меркел си мисли някои работи, но сега хем ще остане с мигрантите, хем с разпадаща се икономика.Северен поток 2.0 утече в канала, както и либерастията=мултикулти.ЕС е съюз на християнски държави и такъв ще си остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
тва 100 е измислена американска идиотщина и аз не виждам шо се другите требе да го спазват а Сашовци - НЕ, кат е не да си еббат майкката и аре геломпеске кой от къде е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още