IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС остава най-големият донор на помощи за развитие в света

През изминалата 2017 г. съюзът е предоставил средства в общ размер на 75,7 млрд. евро

20:52 | 10.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и неговите страни членки продължават да са основен източник на официална помощ за целите на развитието, отпускайки общо 75,7 млрд. евро през 2017 г. Това става ясно от актуалния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Комисията за помощ за развитие, цитиран от ЕК.

Според данните предоставената сума представлява 0,5% от брутния вътрешен продукт на ЕС, като се наблюдава лек спад в сравнение с предходната година. Въпреки това този процент остава значително по-висок от средния за държавите извън съюза (0,21%).

През изминалата година общо за света помощите за развитие са били 130 млрд. евро – с милиард по-малко от 2016 г. От тях сумата, предоставена от ЕС, представлява 57%.

От 2015 г. насам общите помощи на ЕС са нараснали с 7,8 млрд., или 12%, като най-голяма сумата е била през 2016 г. Според последните данни през 2017 г. средствата са намалели с 2,4% на годишна база, което представлява 1,9 млрд. евро

Въпреки че ЕС запазва лидерството си, еврокомисарят по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица изрази притеснение за свиването на средствата и посочи, че е необходимо да се положат още усилия. „Като водещ доставчик на официална помощ за целите на развитието ЕС трябва да показва лидерство и отговорност“, заяви той, цитиран от ЕК.

В момента Комисията за помощи за развитие има 30 членове, сред които ЕС и 20 страни членки на съюза.

Официалната помощ за развитие остава ключов източник на финансиране за много развиващи се държави. Европейския съвет си постави като цел увеличаването на средствата до 0,7% от БВП до 2030 г.

През 2017 г. четири държави членки на ЕС са предоставили средства от 0,7% или повече от своя БВП за помощ за развитие – Дания, Люксембург, Швеция и Великобритания. За периода общо 12 страни са увеличили средствата си за помощи за развитие, което представлява сума от 2,4 млрд. евро. На този фон обаче при 15 държави има понижение, което се равнява на 3,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още