IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС прави стъпка към затягане на контрола над клиринговия пазар

Ходът застрашава десетки хиляди работни места във Великобритания след Brexit

21:10 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз направи днес стъпка към затягане на контрола върху клиринговите компании, работещи с номинирани в евро деривати, което застрашава десетки хиляди работни места във Великобритания след Brexit, предаде AP.

Проекторегулацията, която Европейската комисия публикува днес, ще принуди всяка клирингова компания, оценявана като важна за финансовата система на ЕС, да приеме пряк надзор от Брюксел и да се премести на територията на Общността, ако бъде помолена.

"Запазването на сигурността и стабилността на финансовата ни система остава ключов приоритет", каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

"Тъй като сме изправени пред напускането на най-големия европейски финансов център, то трябва да направим известни корекции в правилата си, за да гарантираме, че усилията ни остават насочени в правилната посока", допълни той.

Великобритания има доминираща роля при клиринга на номинирани в евро договори за деривати и според експертен доклад загубата на този пазар може да струва на страната 83 хил. работни места.

Клиринговите къщи действат като посредници за намаляване риска от дефолт, гарантирайки, че средствата ще бъдат доставени на купувача, с което съдействат за укрепване на финансовата система.

Предложенията са част от стратегията на ЕС за засилване на регулацията на финансовия сектор, след като рискови практики създадоха условия за финансовата криза, избухнала през 2008 г.

Действащите в момента европейски правила разрешават на Английската централна банка (Bank of England) да регулира британския финансов пазар, но заради излизането на страната от ЕС има вероятност европейските власти да преразгледат правилата.

Брюксел иска клирингът на евро-деривати да се извършва в ЕС, за да се гарантира подходящ надзор, а компаниите за финансови услуги на континента се надяват да спечелят, отнемайки бизнеса на Лондон, отбелязва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още