Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕС ускорява енергийния си преход с план за 300 млрд. евро

След 2029 г. соларните панели ще са задължителни за всички сгради в ЕС, предвижда зелената трансформация, ускорена заради войната в Украйна

ЕС ускорява енергийния си преход с план за 300 млрд. евро

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) представи своя план RePowerEU, чиято цел е увеличаване на енергийната независимост до 2027 година. За постигане на целите Брюксел ще мобилизира 300 млрд. евро, от които 72 млрд. евро под формата на грантове, а останалите - заеми.

Това обясни председателят на комисията Урсула фон дер Лайен след края на заседанието на колегиума.
По плана на Брюксел се предвижда ускоряване на зеления преход - целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се повишава от 40% на 45% до 2030 година. Увеличават се и целите за енергийна ефективност - от 9% на 13%, в рамките на същия период.

Още по темата

За да подпомогне процеса, от ЕК ще предложат ускорени процедури по присъединяване на зелените мощности към енергийната мрежа, както и задължение за поставяне на соларни панели за всички търговски и публични сгради до 2025 година. След 2029 година соларните панели ще станат задължителни и за всички жилищни сгради.

"Това е много амбициозно, но реалистично", категорична е Урсула фон дер Лайен. В края на миналата седмица  експрети от Института за енергиен мениджмънт (ЕМI) предупредиха, че трябва да бъде обърнато внимание на енергийната мрежа у нас, за която присъединяването на нови ВЕИ може да се окаже истинско предизвикателство.

Относно зависимостта от природен газ тя посочи, че страните от Европейския съюз (ЕС) вече са одобрили създаването на обща платформа за покупката на суровината, както и на втечнен газ и водород. Част от средствата, които ще бъдат разпределени по REPowerEU (около 10 млрд. евро), ще бъдат използвани за липсваща газова инфраструктура, както и за инфраструктура за зелен водород.

Предвидени са и 2 млрд. евро за изграждане на петролопроводи при налагане на петролно ембарго срещу Русия.

По време на своето изявление фон дер Лайен отчете, че ЕС ще опита да преодолее и годините на недофинансиране на сектор "Отбрана". През следващите пет години ще бъдат похарчени 200 млрд. евро за сигурност и за укрепване на отбранителната индустриална база в дългосрочен период, анонсира още тя.

Войната в Украйна е основният двигател на ускоряването на плановете за зелен преход и укрепване на сигурността, каза още председателят на ЕК. Тя отбеляза, че ЕС ще подкрепи Украйна както по време на войната, така и след нейния край във възстановяването на икономиката ѝ и предложи пакет от макрофинансова помощ за Киев в размер на до 9 млрд. евро през 2022 година.

По отношение на възстановяването на Украйна Урсула фон дер Лайен отчете, че възстановяването, в което ЕС смята да има водеща роля, ще бъде съчетано с реформи за икономиката, които ще подкрепят "европейския път на страната".

Но европейският бюджет не може да бъде единственият източник на средствата за възстановяване на Украйна и затова Брюксел ще кани и страните от общността, международните финансови институции и други донори да се включат в процеса. "Тези инвестиции ще помогнат да Украйна да стане по-силна и по-устойчива", допълни още фон дер Лайен.

От ЕК публикуваха и някои насоки и уточнения относно плана за енергийна трансформация, който предложи официално председателят. Част от мерките по отношение на природния газ предвиждат още временни регулации на цените на суровината за крайните потребители - и за индустрията, и за домакинствата, както и временни мерки, които да осигуряват ефективното функциониране на пазарите, но при спазване на европейските правила.

Неочакваните печалби, които получават компаниите заради високите цени на енергията, могат да бъдат използвани за подкрепа на потребителите, особено през следващия отоплителен сезон. Временно се допуска и регулация на цените на електроенергията за малкия и среден бизнес.

От ЕК призовават страните от общността да изготвят и внесат в Брюксел планове за действие при пълно преустановяване на доставките на руски природен газ, отчитайки, че при такова развитие на ситуацията ще бъдат наложени извънредни мерки, включително и за общоевропейски таван на цената на газа.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
25
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Хахааа, боли, нали?! И още повече ще боли! Как са акцийките на гъCпромчето, броиш ли ги, че ги имаш още? Айде Амин!
0
 
5
 
24
zelka007 до: cyclop
преди 1 месец
Циклоп, без тези инвестиции в зелените технологии, нямаше да има този експлозивен растеж. А растежът им даде на предприемчивите финансов поток, с който да направят технологичният пробив. И сега ти, който не си спирал да плюeш зелените технологични решения и субсидии, ще се възползваш с пълни шепи от от това... :))) ... иначе по темата, 300млрд за 10 години е капка в морето от 19трлн БВП на година с тенденция за ръст от поне 1-2% всяка година... :)))
1
 
3
 
23
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
Импе бре чети. Има водородна стратегия на съюза, ще я изпълним в срок, дишай. М/у другото, преди две годинки дето се лендзеше за испанският торов завод, сещаш ли се?! Е, инсталацията работи от доста време вече. Миналата седмица беше официалното откриване. 100% зелен водород, добит с ток от собствена фотоволтаична централа, произвеждат зелен амоняк за торовете, демек торове без въглеродни и метанови емисии, демек рассийските такива ще издишат.. И отбележи, без природен газ. Са верно, че тия там рассийски тръбен и втечнен не ползват, ама все пак. До '27-*** ще използват само зелен водород и спират употребата на газчица. Е има го официално в сайта на Iberdrola --> https://***.iberdrola.com/press-room/news/detail/his-majesty-the-king-inaugurates-green-hydrogen-plant-puertollano
0
 
5
 
22
GiRo до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Импотент, "при нужда да бъдат и физически унищожени" - започваш все повече да приличаш на идола си.
6
 
1
 
21
преди 1 месец
Единственото спасение за ЕС е тая слабo-yмна бaбичка и цялата и безполезна клика, да бъдат свалени от власт, ако трябва насилствено, при нужда да бъдат и физически унищожени. Досега наляха 1 ГБ в зелени пpoстотии и именно те - с опитите за елиминиране на въглище, газ и слуз, вкараха ЕС в тая робска зависимост от Русия. Пълен провал, но единственото, което могат да измислят, е... пак същото. Все едно кp.e.тен, дето цяла седмица му се късат червата от ужасно разcтройство, напук да се тъпче с английска солчица. Ама то е така, когато акушерки и филолози управляват икономика, енергетика и половин континент. Откъде ще го вземат тоя водород - и тимерманс не знае, ама си дърдори. Могат да си набият по една перка отзад, а за емблема на ЕС да турят Карлсон, дето живееше по покривите на хората, та поне да забавляват тълпата.

Още от Европа
Шолц обеща на германците повече подкрепа за смекчаване на удара от инфлацията