IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати искат главата на Жозеп Борел

Поведението на върховния представител на ЕС за външната политика в Москва разгневи дипломатическите кръгове, разделението на блока се задълбочава

13:46 | 08.02.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Висшият дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел се изправя пред призиви да подаде оставка, след като пътуването му до Москва излезе извън релси, пише EUObserver.

Германия, Франция и Австрия рискуват да влошат разделението между ЕС и САЩ, като подкрепят руския газопровод „Северен поток 2“ независимо от всичко.

„Смятаме, че председателят на Европейската комисия (ЕК) трябва да предприеме действия, ако г-н Борел не подаде оставка по собствено желание“, коментира естонският евродепутат Рихо Терас в писмо до шефа на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Терас е поканил и други евродепутати да подпишат писмото му. Те казват, че Борел "е причинил сериозна вреда на репутацията на ЕС" и "достойнството" на собствения си офис. Европейският парламент (ЕП) обаче няма власт по въпроса и писмото на Терас може изобщо да не окаже въздействие.

Необичайният му ход обаче показва нивото на гняв, особено сред източните държави от ЕС, заради поведението на Борел.

Жозеп Борел отиде в Москва по свое желание, за да започне „стратегически“ диалог и да призове за освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални. Русия обаче експулсира трима европейски дипломати заради това, че са присъствали на протестите в подкрепа на задържания Навални. Москва освен това нападна Европа като "ненадежден партньор" по времето на посещението му.

Борел освен това не направи много за Навални, а същевременно атакува най-стария съюзник на ЕС - САЩ, заради политиката на Вашингтон в Куба, и похвали руската коронавирусна ваксина.

След като критиките срещу него заваляха, топ дипломатът на ЕС зае много по-строга позиция в блога си. В публикацията той посочва, че е жертва на „агресивно организирана пресконференция“ в Москва и че е научил за руското дипломатическо експулсиране от „социалните медии“. "Русия постепенно се изключва от Европа", пише той, като същевременно препоръчва прилагането на целенасочени санкции на ЕС срещу руските служители.

С появата на още подробности за пътуването му обаче преценката му е поставена под въпрос. Жозеп Борел е поискал да се срещне с вицепремиера на Русия и високопоставен служител по сигурността, но Москва е отхвърлила искането му. Това той е трябвало да приеме като предупредителен знак, казват дипломатически източници пред изданието. „Това е обида за ЕС и Борел е трябвало да отмени пътуването“, посочва един от източниците на медията.

Междувременно Франция, Германия и Австрия също не правят много за защитата на достойнството на ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон коментираха в петък, че ще бъдат щастливи да построят газопровода "Северен поток 2" до Германия въпреки действията на Русия.

„Моето отношение към „Северен поток 2“ засега не се влияе от това“, каза Меркел малко след като научи за експулсирането на дипломатите от ЕС, сред които има и германец.

„Взето е решение [относно„ Северен поток 2 “] и аз съм напълно солидарен“, каза Макрон също във видеоконференция с Меркел.

Още на следващия ден руски кораб започна да полага тръби на един от крайните сегменти на проекта - 120-километрова връзка в датски води. "Корабът за полагане на тръби „Фортуна“ успешно проведе морски изпитания и днес започна полагане на тръби в датски води", коментира руският консорциум, който е собственик на тръбопровода, пред руската агенция ТАСС.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц коментира пред германския вестник Welt am Sonntag на следващия ден: „Приветствам, че правителството на Германия продължава да се придържа към „Северен поток 2“.

Ако Борел рискува да раздразни САЩ с коментарите му за Куба, то това е дребна работа в сравнение с това, което „Северен поток 2“ може да направи за трансатлантическите отношения. Америка се опитва да спре проекта, като налага санкции на европейски фирми, които участват в него, на основание, че той е стратегическа заплаха за Запада.

Държавният департамент на САЩ даде ясно да се разбере как президентът Джо Байдън се отнася към този проект миналата седмица. „Северен поток 2 ... [е] предназначен да увеличи лоста на Русия над нашите съюзници и партньори и да подкопае трансатлантическата сигурност“, заяви говорителят на държавния департамент Нед Прайс миналата сряда.

Токсичен тръбопровод

Германските Зелени и някои представители на Християндемократическия съюз на Меркел също призовават проекта за газопровод да бъде спрян. Гласът им обаче поне засега остава заглушен. "Германското правителство следва правилния курс", коментира лидерът на партията Армин Лашет пред Ройтерс в петък.

„Бизнес отношенията и бизнес проектите, които съществуват от десетилетия, са едно, а сериозните нарушения на правата на човека и реакциите ни на тях са друго“, коментира и Петер Алтмайер, министър на икономиката в кабинета на Меркел, пред вестник Bild am Sonntag в неделя.

Междуособиците за Жозеп Борел и „Северен поток 2“ показват, че Русия днес е може би най-токсичният въпрос в дневния ред на ЕС и трансатлантическата външна политика. "Руснаците хореографираха посещението на Борел, за да засилят кавгите в ЕС", казва източник на медията от блока.

"Някои [източни и северни] държави членки, ще кажат, че са го предупредили да не ходи в Москва. Той ще се защити. Берлин, Париж, Мадрид и Рим ще го подкрепят. Русия ще получи това, което иска - още по-дълбоко разделение на ЕС“, казва още източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, делът на руския газ в Европа е 30%, малко чети бе, преди да плямпаш чути по опашки и съседски напивания глупости!А Германия иска да има много опции за да постига минимална цена. Което и става.И за нас ще има и от Азербайджан, вече е 1/3 от потреблениетпо ни, скоро и втечнен от Александруполис, по тръба от Израелския проект и тн.Пак ще пристига запотен и зачервен представител на газпромчето да обещаева още отстъпки скоро! Газ и петрол бол. Дори арабелите почнаха да инвестират в друго, само чукунените кратуни петолъчките не увират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
Whitestar
преди 3 години
На всеки е ясно, че Северен поток 2 е на път да стане реалност. Направените капиталовложения не говорят друго. Умната канцлерка умело изчаква сгодния момент, докато другите дипломати са против. Природният газ е бъдещето, след затварянето на електроцентралите на атомно гориво и въглища, а Китай вече активно изкупува руски газ на изгодна цена. Тънката игра сега ще е между САЩ и Европа, дали новият американски президент е в състояние да проведе този труден и типично европейски дипломатически мач, предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
През сaпа ми е за Германия, русия и най-вече за природния газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Нито Русия може да построи СП без позволение от ЕС, нито САЩ могат да спрат СП ако ЕС реши да го има. Ти като русофилите си мислиш че още живеем в епохата на Студената Война и САЩ и Русия могат да правят каквото си поискат, но това отдавна не е така. Пресен пример е търговската война на САЩ с Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
абе ей папагал на кво ше се топлиш зимъска е "у новата ти къща" ?? глобално затопляне немеме ей са вали па снег уж треаше да е 20йс градуса ко дърва ли ше сечеш от гората ? Ми кат не щеш от Мурзиляжа купи си от Иран .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Пунтин съвсем скоро нема е там, аз не знам кво си мислите че ше стане ако тоя го Махнат щот той е там на служба до 2024г. кат Тромпета не му е бащиния .... И в Сашево спреха сичко де що има общо на добив с газ и петрол и са ко прайм ? Това зеленота речолюция какво требе да е, как да изглежда, кво да се произвежда и т.н. ?? Добре въглища не може, нефт, бензини и дизели било лошо, а газ кво от де ?? Ми такива има на пръсти Катар, Иран, Руслямистан и онова в Средиземно море неразработено, Сашево са чал от играта с газа е от кой да зиаме ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Идете с Ватенката да се биете с Германия и Русия за прекратяване на доставките на газ ... ние ще ви гледаме и ще аплодираме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Ми като идва отвсякъде Германия що напира за руски газ бе шамшал :))) Европа ползва основно руски газ през последните 50 години и ще ползва основно руски газ следващите поне 50 години ... За неща дето няма да си жив да ги видиш няма нужда да мислиш :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Само дето цените на борсата в Ню Йорк не се определят в Ню Йорк а се определят от търсенето и предлагането на енергоресурси в цял свят ..------------------------------------------------------------------абе там малко работата е сива и на кантар не се знае кой пие, кой плаща, кой поръчва музиката т.е. знае се ама нали .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Поне теб те имах за разумно момче. И мен ме е яд на зелените гeшефтари, но разбирам че това е пътя който трябва да вървим. До сега трябваше да си осмислил, че няма да сме част от зелената революция, но ще преживеем зелена еволюция. Всекакви питeкантрoпи като путин са излишни в нашият свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още