IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не намериха единна посока във вторник

Книжата на Marks & Spencer поскъпнаха с над 4%

19:58 | 24.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията във вторник без единна посока, като не успяха да задържат силните ръстове по-рано по време на сесията след новината, че Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) е одобрила ваксината на Pfizer-BioNTech, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза лек спад в края на  търговията, като различните сектори и големи борси поеха в противоположни посоки.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,24% до ниво от 7125,78 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,33% до равнище от 15 905,85 пункта. Френският CAC 40 остана на червена територия с понижение от 0,28% и завърши деня на ниво от 6664,31 пункта.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион се повишиха във вторник, като последваха примера на основните американски индекси в понеделник, когато технологичният Nasdaq Composite се извиси до рекорден връх в края на сесията. Това се случи след като FDA даде пълно одобрение за ваксината срещу Covid на Pfizer и BioNTech.

Тази седмица вниманието на глобалните инвеститори е насочено към симпозиума на Фед в Джаксън Хоул, който ще се проведе виртуално в четвъртък, докато ръководители на централната банка обмислят подробности по плановете си за ограничаване на програмата за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара на месец. Председателят на Фед Джером Пауъл ще произнесе реч в петък.

В макроикономически план брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с 1,6% през второто тримесечие, коригиран към ценовите, сезонните и календарни ефекти, съобщи Федералната статистическа служба на страната.
Ръстът леко надминава първоначалните данни на статистиката за повишение от 1,5% и е тласкан основно от потребителите и държавните разходи.

Инвеститорите продължават да следят и ситуацията в Афганистан. Ройтерс съобщи, че се очаква лидерите на Г-7 да потърсят единно решение във вторник дали да признаят ръководителите на талибаните или не и дали да наложат санкции на организацията.

На корпоративния фронт акционерът в Morrison Legal & General съобщи в понеделник, че нова договорена оферта за придобиване на британската верига супермаркети за сумата от 9,54 млрд. долара от компанията за частни капиталови инвестиции CD&R отразява по-точно истинската ѝ стойност.

Конкурентът Sainsbury’s също беше обект на спекулации, като книжата на компанията поскъпнаха в понеделник след съобщение, че компании за частни капиталови инвестиции може да подадат оферти за над 9,6 млрд. долара. Днес цената на акциите на Sainsbury’s се понижи с близо 5%, тъй като някои инвеститори изглежда са извлекли печалба от ръста с 14% в понеделник.

Близо до върха на европейския индекс на сините чипове книжата на британската компания за търговия на дребно Marks & Spencer поскъпнаха с над 4% след повишаване на целевата цена на акциите ѝ от Credit Suisse и Berenberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още