IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За близо 30% от американците колежанското образование не си заслужава разходите

Едва 22 на сто от запитаните посочват, че колежанската диплома си заслужава дори с кредит

19:19 | 23.05.24 г.
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Почти 30% от американците твърдят, че колежанската диплома не си заслужава разходите. Това сочи проучване на изследователския център Pew, цитирано от Bloomberg.

Данните подчертават влиянието на нарастващите разходи върху възгледите за висшето образование в страната през последните десетилетия.

Почти половината от анкетираните пълнолетни американци смятат, че колежът си заслужава разходите, но само ако не се налага да вземат заем. Едва 22 на сто от запитаните посочват, че колежанската диплома си заслужава дори и със студентски кредит.

Според проучването четирима от всеки 10 американци са заявили, че наличието на четиригодишна диплома не е твърде важно или изобщо не е важно за намирането на добре платена работа, докато само една четвърт от анкетираните са заявили, че това е изключително или много важно.

Резултатите от изследването идват в момент, когато разходите за обучение се покачват, вноските по студентски заеми се възобновяват за милиони американци, а някои от относителните икономически ползи от колежа намаляват. Всички тези тенденции поставят студентите и родителите пред все по-трудни решения относно висшето образование.

Още преди 13 години мнозинството от американците смятаха, че системата на висшето образование не успява да осигури добра стойност за похарчените пари. В същото време 86% от завършилите колеж, анкетирани в доклада на Pew от 2011 г., твърдят, че висшето образование е било добра инвестиция за тях.

Все пак много родители, които смятат разходите за твърде високи, продължават да изпращат децата си в университети. Въпреки че заплатите на някои служители без висше образование се повишават, особено след пандемията от Covid-19, доходите и общото богатство на завършилите колеж остават доста по-високи от тези на американците, които не са учили в колеж или университет. Безработицата сред завършилите висше образование е винаги по-ниска от тази на населението като цяло.

Неотдавнашен доклад на Федералния резерв показа, че американците в по-голямата си част виждат в образованието път към по-голямо финансово благополучие, а повечето от завършилите бакалавърска или по-висока степен смятат, че разходите за него си заслужават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още