IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Байдън опрощава студентски дългове на стойност 7,7 млрд. долара

Този ход ще облекчи близо 160 хил. души

13:03 | 22.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повече от един на всеки десет американци с федерални студентски заеми е получил някакво облекчение през мандата на президента Джо Байдън. Това съобщиха от Белия дом при обявяването на нов кръг от опрощаване на дългове, предаде Bloomberg.

Повече от 160 хил. кредитополучатели ще се възползват от последния пакет облекчения на стойност 7,7 млрд. долара. От този ход ще се облагодетелстват лица, включени в правителствените планове за изплащане на заеми, ориентирани към доходите, и държавни служители, които са работили поне десет години.

Така общият брой на бенефициентите на кампанията на Министерството на образованието за облекчаване на студентските дългове се оценява на 4,75 млн. американци.

„Обещах да се боря, за да гарантирам, че висшето образование е билет за средната класа, а не бариера пред възможностите“, посочи в изявление Джо Байдън. „Никога няма да спра да работя за анулиране на студентските дългове - независимо колко пъти републиканските избраници ще се опитат да ни спрат“, заяви още държавният глава.

През последната година Министерството на образованието инициира регулаторни промени в съществуващите федерални програми, за да позволи на повече лица да се класират за опрощаване на дълговете. Промените се касаят най-вече за лица, които са правили плащания в продължение на между 10 и 25 години.

Байдън поведе кампанията за президентските избори през 2020 г. с амбициозното обещание да отмени студентските дългове на американците от средната класа. Първоначалният му план на стойност 400 млрд. долара за кредитите на повече от 40 млн. души беше отхвърлен от Върховния съд на САЩ миналата година.

По данни на Федералната служба за студентска помощ към септември 2023 г. повече от 43 млн. американци са имали федерални студентски заеми на обща стойност 1,6 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 3 седмици
Е така се печелят избиратели. После може да се променят нещата, но вече ще е късно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още