IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са анулирали студентски дълг за близо 5 млрд. долара

От мярката ще се възползват някои държавни служители, вкл. учители и медицински сестри с десетгодишен стаж

16:18 | 20.01.24 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Администрацията на президента Джо Байдън обяви анулирането на студентски дълг за близо 5 млрд. долара на 74 хил. кредитополучатели. Този ход е целенасочена помощ, след като през юни 2023 г. Върховният съд блокира по-обширен план за опрощаване на заеми в размер на 400 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

От мярката се възползват някои държавни служители, вкл. учители и медицински сестри с десетгодишен стаж, допълват от агенцията.

Министерството на образованието на САЩ потвърждава, че около 44 хил. служители в публичния сектор ще се възползват от схемата за опрощаване на студентски кредити.

В програмата са включени и около 30 хил. дългосрочни платци, които са пропуснали ползите от плана за изплащане, базиран на дохода (IDR).

Настоящата администрация във Вашингтон е опростила по различни програми заеми за 136,6 млрд. долара на около 3,7 млн. души.

Критиците на Вашингтон изразяват загриженост относно справедливостта на схемите, както и неуспеха на властите да се противопоставят на растящите разходи за образование чрез тези политики.

Те твърдят, че тези мерки, макар и да предоставят облекчение на някои хора, не решават общия проблем – дългът по федералните студентски заеми в САЩ достига 1,6 трлн. долара, като натоварва около 43 млн. американци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още