IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата с ръст въпреки несигурността около Brexit

Банковият и суровинният сектор прибавиха 2% към стойността си

20:15 | 21.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси започват новата седмица с ръст въпреки несигурността, след като председателят на британския парламент не позволи гласуване н сделката на премиера Борис Джонсън за Brexit, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, като банковият и суровинният сектор прибавиха 2% към стойността си, а здравеопазването отбеляза спад от 0,2%.

Германският DAX напредна с 0,91% до ниво от 12 747,96 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,22% до 5648,35 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,18% и завърши деня на равнище от 7163,64 пункта.

В понеделник председателят на британския парламент Джон Бъркоу не позволи на премиера Борис Джонсън да проведе ключов вот по сделката за излизане от Европейския съюз, която беше договорена с Брюксел. Бъркоу заяви, че няма парламентарна практика депутатите да дебатират многократно едни и същи въпроси.

Това се случи след като Джонсън беше принуден да поиска удължаване на настоящия краен срок за Brexit от 31 октомври в събота, след като група депутати от различни партии приеха поправка за отлагане на гласуването на сделката с ЕС, която той договори миналата седмица.

Не е ясно дали ЕС ще приеме искането, съдържащо се в неподписано от Джонсън писмо, което би отложило крайния срок за Brexit до 31 януари и ще отвори вратата за нови парламентарни избори във Великобритания. Някои европейски лидери изразиха нежелание да дадат повече време на Лондон, въпреки че подредено излизане се радва на широко приемане като най-безвредния сценарий както за Великобритания, така и за ЕС.

Присъдата на ЕС може да бъде обявена още днес, а Джонсън ще се опита да прокара сделката си в британския парламент в началото на тази седмица. Британското правителство съобщи в неделя, че страната ще напусне съюза на 31 октомври въпреки писмото на Джонсън. Британският вестник Sunday Times обаче съобщи, че ЕС ще отложи Brexit до февруари 2020 г., ако Джонсън не получи одобрението на британските депутати тази седмица.

Паундът се възстанови след първоначалния спад спрямо долара и се разменя с ръст от 0,1% до 1,2984 долара.

На корпоративния фронт книжата на шведската инженерингова компания Atlas Copco поскъпнаха след силните прогнози за печалбата й, което изстреля компанията на върха на Stoxx 600.

Цената на акциите на норвежката компания за рециклиращи технологии Tomra Systems се повиши с 8% благодарение на силните й резултати за третото тримесечие, а книжата на германската Wirecard поскъпнаха със 7%, след като компанията поръча независим одит заради неотдавнашното съобщение на Financial Times за съмнителни счетоводни практики.

Цената на акциите на шведската компания Fabege намаля с 8,6%, което й отреди място на дъното на европейския индекс на сините чипове, след слабите резултати за третото тримесечие. Книжата на Micro Focus поевтиняха с 6,5%, след като Open Text потвърди, че не обмисля придобиване на британската софтуерна компания.

Цената на акциите на Smith & Nephew намяла с 8% до тримесечно дъно, след като производителят на изкуствени стави обяви напускането на главния си изпълнителен директор Намал Навана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още