Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция готви планове ЕС да спре да говори на "развален английски"

Страната ще поеме ротационното председателство на общността в началото на 2022 г. и планира да защити "езиковото разнообразие"

Франция готви планове ЕС да спре да говори на "развален английски"

Снимка: Архив Ройтерс

След Brexit и подписаното споразумение за напускане на Великобритания ЕС трябва да спре да говори на "развален английски", заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон. Той е категоричен, че общността трябва да се обърне към "езиковото си разнообразие".

Франция ще поеме ротанционното председателство на ЕС в началото на 2022 година и ще предприеме "конкретни инициативи", за да подкрепи европейските езици.

Още по темата

Сред тях например са езикови курсове, а европейските институции трябва да защитават "езиковото разнообразие" на общността, посочи Бон.

От години английският език е работен в Брюксел. Много институции дори го възприеха като основен след голямото разширяване през 2004 година, след като стана ясно, че представителите на страните от Централна и Източна Европа говорят повече английски език, а не френски.

Така институциите превърнаха езика на Шекспир в основен, на който се провеждат срещи и пишат документи, за да намалят разходите, пише европейското издание Politico. Английският език превзе територии, които преди принадлежаха на френския, а много френски политици, включително и на високо ниво, опитваха непрестанно да върнат старото положение.

В своето изявление Бон не настоява френският език да се превърне в единствения официален език в ЕС. За него след Brexit комуникацията само на един език ще бъде грешка.

ЕС признава езиковото разнообразие и езикът на всяка държава член е официален в общността. С напускането на ЕС обаче английският език отпада от списъка - той е един от езиците, говорени в Ирландия и Малта, но двете държави са вписали като официални в списъка на ЕС съответно ирландски и малтийски език.
 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
4
 
6
преди 2 дни
Няма профилна снимка
По голяма глупост не бях чувал от европейски политик. Вярно е че нацизма и популизма са на мода в глобалното село в което живеем, но шефчетата в Брюксел съвсем му отпуснаха края. Ако продължаваме така ще заприличаме на руската и китайската кочини.
2
 
5
 
5
преди 2 дни
Тез па тъй и не можаха да се примирят с таз мисъл.Другари Франсета, и да си скъсате задника, все тая-английският отдавна е достигнал критична маса. Даже в Китай все повече хора го научават,нищо, че е развален,изпълнява идеално ролята си на международен език, поради няколко причини, една от които между другото е,че е относително лесен за научаване.И точно понеже е външен за ЕС език е най-добре да продължи да бъде основен в съюза, за да не се създава усещане,че някоя държава членка налага своя си език.
2
 
4
 
4
дядя Вова до: 0pk
преди 2 дни
4
 
5
 
3
0pk до: Един Българин
преди 2 дни
По принцип в ЦИЕ почти всички говорят и руски, нищо че има дето се преструват, че не го разбират :D
0
 
5
 
2
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Латинският език е бил основен в комуникацията векове, след като Римската империя изчезва.

Още от Европа
Eвропейските борси са на червено заради опасенията за възстановяването