IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Не се притеснявайте за нас след Brexit

Франция и Германия продължават да заемат твърда позиция спрямо Лондон

13:15 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските компании ще се справят с ограничения достъп до финансовите пазари в Лондон, след като Великобритания напусне Европейския съюз, обяви официален представител на Франция, отхвърляйки предположенията, че европейският бизнес може да пострада, пише Bloomberg.

„Не се притеснявайте за нас“, каза високопоставен френски служител в интервю, чието име Bloomberg не назовава. „Имаме четири глобални банки във Франция, които ще продължат да финансират френската и европейската икономика. Сигурни сме, че американските банки ще установят бизнес в Париж. Няма да има проблем с финансирането“, категоричен е той.

Франция поддържа твърдата си позиция преди преговорите между Великобритания и ЕС за бъдещите им отношения, планирани да започнат края на март. Правителството на президента Еманюел Макрон се противопоставя на сключената сделка за банките в Обединеното кралство и не предвижда сключване на търговска сделка за страната, включително за финансови услуги, каза служителят.

Държава, която не отговаря на правилата за единния пазар, не може да има права за паспорт или лиценз за свободно разпространение на услуги в блока, заяви служителят, който пожела анонимност в съответствие с правителствената политика.

Британските банки със сигурност ще имат по-ограничен достъп до пазарите на ЕС след като Великобритания напусне единния пазар през март 2019 г. И докато Великобритания иска широкообхватно споразумение, което да даде на финансовите институции пълен достъп до ЕС, един ограничен подход, подобен на канадския, е единственият жизнеспособен вариант, заявиха представители на Комисията в презентация във вторник. Позицията на Комисията е твърдо подкрепена от Франция.

Преди разговорите правителствата на ЕС трябва първо да постигнат своя обща позиция за водене на преговори. Докато някои страни като Люксембург искат да дадат на Великобритания по-щедра оферта за финансовите услуги, Франция и Германия заемат по-строга позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още