IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: България е една от страните с най-ниско ниво на киберсигурност в ЕС

Преди нас е само Нидерландия, показва проучване на софтуерна компания

08:30 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е една от страните с най-ниско ниво на киберсигурност в Европа. Това показва проучване на базираната в Стокхолм софтуерна компания Specops Software.

Според данните страната ни се нарежда на второ място от общо 32 държави в класацията за най-несигурни страни. Преди нас е единствено Нидерландия със съвсем малка преднина.

Проучването е направено на базата на това колко вероятно е дадена държава да се сблъска с киберпрестъпления, анализирайки процента на атаки през Azure срещу оператори на облачни услуги, както и месечният процент машини, които се сблъскват с миньори на криптовалути, зловреден софтуер или такъв за изнудване, при който компютърът бива блокиран и се иска откуп за неговото възстановяване.

Топ пет на най-несигурните държави на Стария континент, с изключение на първенеца Нидерландия (17,64%), са все държави от Западна Европа. След България (17,5%%) на трето място, но със значително по-малък процент (10,83%) застава Беларус, следван от Украйна (10,35%) и Босна и Херцеговина (7,06%).

В същото време най-високо ниво на киберсигурност има в Северозападна Европа. На първо място е Ирландия (1,08%), следвана от Норвегия (1,38%), Дания (1,6%), Швейцария (1,69%) и Исландия (1,81%).

Показателен пример за заключенията на изследването е течът на лични данни от Националната агенция по приходите (НАП) през лятото на миналата година, който осветли ниското ниво на киберсигурност в държавната служба. 

Припомняме, че кибернападението обхвана данни за около 5 млн. души (от тях около 1 млн. са на починали лица). По-конкретно файлът, който тогава бе разпространен в публичното пространство, съдържаше данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Страната ни присъства в челната петица и при всички класирания на база отделни компоненти.

По показателя атаки срещу оператори на облачни услуги отново сме втори с най-лошо представяне. Нидерландия е първа с 16,28%, следвана от България с 11,68%.

По отношение на добива на криптовалути страната ни се нарежда пета. Тук първите две места са за Беларус (0,42%) и Украйна (0,33%). Най-слабо застрашена с едва 0,01% от компютрите е Ирландия, а на второ място с 0,02% са Великобритания, Норвегия, Дания, Швейцария, Швеция, Финландия, Австрия, Германия и Нидерландия.

Що се отнася до показателя на зловредния софтуер картината изглежда по същия начин, като в челната петица на трето място остава Босна и Херцеговина (6,76%), но излиза Сърбия на четвърто, заменена от Румъния (5,92%). България отново е пета с 5,66% от компютрите. Беларус е на първо масто с 10,17%, а Украйна е втора с 9,57%.

Колкото до т. нар. ransomware – зловреден софтуер, при който хакери блокират компютъра на жертвата и искат откуп за неговото възстановяване, най-слабо представяне има Украйна, където 0,09% от машините се сблъскват с подобна атака. Второто място е за Беларус с 0,06%, следван от Босна и Херцеговина с 0,05% и България, Румъния, Унгария, Латвия, Гърция и Хърватия с по 0,04%.

На фона на резултатите от изследването Specops Software предлагат три възможни начина за намаляване на риска.

1. Спрете да прилагате една и съща парола за различни сайтове, тъй като хакерите използват придобитите от едно място данни, за да се опитат да ви атакуват и през друг сайт.

2. Използвайте многофакторно идентифициране. В момента много платформи предлагат подобна услуга, но малцина потребители я използват.

3. Не кликайте на непознати линкове. Фишинг имейлите може да изглеждат истински, но проследяването на линкове може да крие риск.

Още графики на деня можете да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още