IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство отново има да решава болезнени въпроси

Очакваните нови реформи не предвиждат орязване на разходи, пенсии и заплати, но се отнасят до чувствителни за "Сириза" теми

13:34 | 04.12.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Архив Ройтерс

След постигането на споразумението на ниво експерти по третия преглед на спасителната програма Атина трябва да подготви още непопулярни мерки, пише гръцкият в. "Катимерини".

В събота кредиторите и правителството се разбраха за основните параметри на споразумението, а очакванията са, че по-късно днес документът ще бъде дискутиран и одобрен и на заседанието на Еврогрупата. Но дори и това да не стане, правителството на Алексис Ципрас всъщност ще бъде изправено пред трудни седмици.

Според изданието управляващата коалиция в южната ни съседка готви мащабен пакет със законодателни промени, включващ повече от 100 промени. Той ще бъде внесен за обсъждане в парламента през януари 2018 година.

И въпреки че тези мерки не изискват намаляване на разходи, орязване на пенсии и заплати, те все пак ще докоснат болезнени за "Сириза" теми. Става дума основно за промените за фалитите на домакинствата и отнемането на ипотекирани домове. Кредиторите бяха категорични за нуждата от електронни търгове на имоти с просрочени ипотеки, за да бъдат оздравени банките и третият преглед на програмата да приключи успешно.

Някои крила в лявата партия на премиера Ципрас обаче не подкрепят подобни искания, твърди "Катимерини".

Споразумението по прегледа на техническо ниво се случи изненадващо без проблеми, коментира още гръцкото издание. Източници обясняват това с липсата на забележки от страна на Международния валутен фонд (МВФ). Институцията обаче все още не е решила дали ще подкрепи финансово програмата на Гърция. Очакванията са, че това ще стане през февруари 2018 година.

На този фон гръцкият премиер предприе и рискован ход, предлагайки мярката за допълнително орязване на пенсиите в страната през 2019 година да бъде отхвърлена, ако МВФ се откаже да участва в спасителната програма, преди нейния край през август 2018 година, или ако Атина успее да изпълни очакванията на кредиторите за първичен излишък по бюджета от 3,5% през 2018 година и без мярката за намаляване на пенсиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още