IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Климатичните промени напредват по-бързо от нас

Трудно да се разбере защо ние, заедно, се движим толкова бавно, и дори в погрешната посока, заяви генералният секретар на ООН

14:07 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Изобщо не вървим в правилната посока" за ограничаване на климатичните промени, които стават "по-бързо от нас", предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

"Макар да сме свидетели на опустошителни последици за климата, предизвикващи хаос по целия свят, все още не правим достатъчно, не вървим достатъчно бързо", каза Гутериш през втория ден от 24-ата конференция на ООН за климата (COP24) в Катовице.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас и трябва да наваксаме закъснението си колкото се може по-бързо, преди да е станало твърде късно", настоя подчерта генералният секретар на ООН. Той предупреди, че "за много хора, региони и дори държави това вече е въпрос на живот и смърт".

Затова е "трудно да се разбере защо ние, заедно, се движим толкова бавно, и дори в погрешната посока", добави Гутериш.

Лидери от цял свят пристигат за официалното откриване на конференцията за климата в Катовице днес, отбелязва Асошиейтед прес.

През деня пред участниците ще говори и президентът Румен Радев, припомня БТА.

Очаква се двуседмичната конференция в Катовице да излезе с решение как правителствата да докладват за усилията си за намаляването на парниковите емисии и да задържат глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, както беше договорено през 2015 г. в Париж.

Днес страната домакин Полша ще предложи декларация за "справедлив преход" от въглищата - основния ѝ енергиен източник - като се вземе под внимание положението на хората, работещи във въгледобивния сектор.

Критиците казват, че декларацията трябва да покрива по-широко всички аспекти на прехода от изкопаеми горива към зелена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още