Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гърция ще увеличи дела на ВЕИ в енергетиката до 50% до 2030 г.

За да изпълни екологичните цели, страната ще се съсредоточи върху мерки за енергийна ефективност

Гърция ще увеличи дела на ВЕИ в енергетиката до 50% до 2030 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция ще увеличи дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в енергетиката си до 50% до 2030 година. В допълнение потреблението на енергия ще бъде намалено с 30%.

Това разказа енергийният министър на страната Йоргос Статикис, цитиран от AnaMpa. В интервю за Efimerida ton Syntakton той коментира още, че страната не е направила много за съхранинето на енергията до този момент.

За да изпълни тези си цели, ръстът на гръцката икономика не трябва да предизвика увеличение на потреблението на енергия. Затова и мерките за съхранение на енергия и енергийна ефективност ще са във фокуса на енергийното министерство в южната ни съседка.

Статикис коментира още, че най-чистата енергия е всъщност непотребената енергия. Около 40% от енергийното потребление в Гърция се пада на сградите.

Потреблението на електроенергия в периода 2005-2015 година намалява с над 21%. Това обаче се дължи най-много на ефектите от икономическата криза.

Още по темата

Междувременно Гърция има да изпълнява и други цели в енергетиката - поставените от кредиторите искания за раздържавяване в сектора. Заради тези планове през май правителството подготвя и ще внесе закон за продажбата на няколко ТЕЦ-а на държавната енергийна компания PPC, както и правото на ползване на лигнитните мини към тях.

Атина ще включи клауза за запазване на работните места в централите за срок от шест години. Очаква се продажбата на тези мощности да приключи до октомври.

Проведения от Европейската комисия пазарен тест показва, че интерес към ТЕЦ-овете на PPC има от 15 кандидати, допълва още AnaMpa.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
НАТО трябва да надживее Ердоган