IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хайко Маас: ЕС трябва да наложи санкции на Русия зарад отравянето на Навални

Германският външен министър отхвърли възможността за наказателни мерки срещу „Сверен поток 2“

15:30 | 03.10.20 г. 9
<p>
	Руският опозиционнионен лидер Алексей Навални.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Руският опозиционнионен лидер Алексей Навални. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Германският външен министър Хайко Маас призова за нови санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални с международно забранен нервен агент.

Навални излезе от кома, след като внезапно се разболя по време на полет в Сибир и беше откаран до Берлин за лечение. Германските лекари твърдят, че той е бил отровен с руския нервен агент Новичок, съобщава Ройтерс. 

Германия, Франция и други западни страни поискаха обяснение от Кремъл за отравянето на Навални. Русия заяви, че все още няма категорични доказателства, че той е бил отровен, и отрича да има участие в каквито и да било нападения срещу него.

„Убеден съм, че вече няма да има начин да се заобиколят санкциите“, посочи Маас в интервю пред новинарския портал t-online в събота. „Санкциите винаги трябва да бъдат целенасочени и пропорционални. Но такова тежко нарушение на международната Конвенция за забрана на химическо оръжие не може да остане без отговор. По този въпрос сме единни в Европа “, добави Маас.

В момента Германия е ротационен домакин на председателството на Съвета на ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят реакцията и възможните санкции срещу Русия на следващата си среща на върха на 15-16 октомври.

„Ако резултатът от германската, шведската и френската лаборатория бъде потвърден, ще има ясен отговор от ЕС. Сигурен съм в това“, заяви категорично Маас.

Случаят с Навални влоши отношенията между Москва и редица западни страни. Германия е изправена пред призиви да спре почти завършения газопровод „Северен поток 2“, който трябва да транспортира руски газ директно в страната.

На въпрос дали европейските санкции срещу Русия трябва да включват "Северен поток 2", Маас отговори, че в проекта участват над 100 европейски компании, половината от които са от Германия.

„Толкова много европейски работници ще страдат от блокиране на строителството“, предупреди Маас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Навални е олицитворения на несупешния опит на Русия да се развие и да заприлича на развитите държави. Например във Франция, САЩ и Великобритания имаме две партии и двама кандидати за поста което предоставя на хората някво чуство за свобода, избор и промяна. В същото време едоличното управление в Русия не носи същите резултати като в Китай, които вече са най голямата икономика в света и технологичен лидер. Така Русия не можа да намери своето място при развитите и си остана в ОПЕК с мюсулманските катуни да се борят за по високи цени на суровините. Според мен Путин опита всичко в началото, но руснака не е нито германец, нито китаец. Културата определя бита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Единствената причина, заради която Навални е жив и семейството му живее необезпокоявано в Москва над средната класа е че някой на много, много високо ниво във властта в Кремъл го пази. Ако беше истински противник на режима, отдавна щеше или да е убит или да е принуден да имигрира или да е в затвора да дълги години. Може би доре за някои в Кремъл Навални е план Б. В случай че Путин слезе утре, ще има нужда от лесно разпознаваема публична фигура с много силен потенциал за политическо ускорение. Интелигентна карта, която да е в ръкава, като Навални ..... Мислете бре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Много го подценяват на запад Навални, ако вземе властта в Кремълще еманципира за година и ще рИват от него и ще молят дядя Путин върне!https://***.youtube.com/watch?v=oVNJiO10SWw&ab_channel=AlexeyNavalnyhttps://***.youtube.com/watch?v=ICoc2VmGdfw&ab_channel=AlexeyNavalny
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
клоун ... никакъв министър не е тоя ... мисирка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ааа, моля, моля, санкциите са полезни за Расията, според управляващите я, в същото време и ЕС ще се успокои, като ги наложи, значи всички ще са доволни! Удри санкции и това е.Който е против санкциите, значи е против развитието на Раша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Типично немско лицемерие.Ще има санкции срещу Русия, *** да не засягат моля икономическият интерес на Германия.Демек ще наложим санкции които ще засегнат обикновените руснаци,ама няма бараме северен поток, нищо, че той е от полза най-вече точно за руската олигархия и Кремъл, които ,ако има някой отговорен за случилото се с Навални,това са точно те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Едва ли знае че, Иран и Ирак са различни държави. Чул е отнякъде тази опорка, и се е опитал да я приложи но неуспешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Иран, Ирак, все тая. Не виждам защо хленчиш след като другарят путин твърди, че санкциите само помагали за развитието на рашастан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
"Пропорционални санкции" не означава да накажеш икономически няколко милиона души, 99% от които нямат никакво участие в предполагаемото използване на химическо оръжие. Това се нарича наказване на невинни с надеждата, че недоволството им ще разклати властта на политическия противник (не ваш противник, а на тези които ви казват какво да правите).Този предтекст с предполагаемото химическо оръжие го използваха и за войната срещу Иран. После се оказа че нямало такова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още