IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е получила първите пари от възстановителния фонд на ЕС

21:15 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испания е получила днес първия транш от 9 млрд. евро от възстановителния фонд на ЕС, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Парите се равняват на 13% от финансовите средства на страната по Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Плащането за предварително финансиране ще помогне за стартиране на изпълнението на ключовите инвестиционни и реформаторски мерки, очертани в плана за възстановяване и устойчивост на Испания.

Властите в Мадрид ще получат общо 69,6 млрд. евро от фонда през идните години, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства.

ЕК ще разреши допълнителни плащания въз основа на изпълнението на инвестициите и реформите, посочени в националния план. 

Днешното изплащане следва скорошното успешно изпълнение на първите операции по заеми в рамките на NextGenerationEU. До края на годината ЕК възнамерява да набере общо до 80 млрд. евро дългосрочно финансиране, което да бъде допълнено с краткосрочни облигации на ЕС за финансиране на първите планирани плащания на държавите членки по NextGenerationEU.

Като част от NextGenerationEU възстановителният фонд ще осигури 723,8 млрд. евро (в текущи цени) за подпомагане на инвестиции и реформи в държавите членки.

Испанският план е част от безпрецедентния отговор на ЕС на кризата и заявката на блока да излезе по-силен от предизвиканата от COVID-19 криза, насърчавайки зеления и цифровия преход и укрепвайки устойчивостта.

Припомняме, че България и Нидерландия са последните две държави от ЕС, които не са предали своите планове на властите в Брюксел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още