IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският президент даде мандат на Конте за сформиране на правителство

Новата коалиция ще е между движение "Пет звезди" и опозиционната Демократическа партия

12:25 | 29.08.19 г.
<p>
	Джузепе Конте по време на срещата му с президента Серджо Матарела.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джузепе Конте по време на срещата му с президента Серджо Матарела. Снимка: Ройтерс

Италианският президент Серджо Матарела предостави на двама бивши политически опоненти шанс да сформират ново правителство, слагайки край на три бурни седмици, които може да се окажат повратна точка за обтегнатите отношения на Италия с Европейския съюз, предава Ройтерс.

Матарела даде нов мандат на Джузепе Конте за сформиране на нова коалиция с движение „Пет звезди“ и опозиционната Демократическа партия, съобщи официален представител на президентството.

През миналата седмица Конте подаде оставка, след като крайнодясната партия „Лига“ се оттегли от коалицията си с движение „Пет звезди“. Това наложи Матарела да проведе консултации с всички основни политически партии в Италия в опит да намери изход от политическата криза.

Вчера както движение „Пет звезди“, така и Демократическата партия информираха президента, че искат да загърбят дългогодишната си вражда и да опитат да сформират правителство начело с Конте.

Двете партии обаче все още трябва да се договорят за обща политическа платформа и екип от министри, но лидерът на движение „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо и колегата му от Демократическата партия Никола Дзингарети заявиха, че са се ангажирали да постигнат разбирателство за доброто на страната. 

“Обичаме Италия и смятаме, че си струва да направим този експеримент“, каза Дзингарети пред репортери в сряда.

Според първоначалния проект на политическата платформа на коалицията двете партии ще поискат от Европейския съюз да прояви гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит през 2020 г., съобщи в четвъртък финансовият ежедневник Il Sole 24 Ore.

ЕС налага бюджетни правила на страните членки с цел гарантиране на финансовата стабилност на блока. Съюзът имаше бурни отношения с Рим при предходното правителство, а лидерът на „Лига“ Матео Салвини обвинява ЕС, че съдейства за обедняването на италианците.

Перспективите за ново правителство начело с Конте подкрепиха пазарите, които се надяват Италия да се сдобие с правителство, което ще води внимателна фискална политика и ще избягва конфронтация с Европа.

Преди Матарела да предостави мандат на Конте за сформиране на ново правителство, италианските държавни ценни книжа продължаваха ралито си през последните дни. Доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа остава близо до рекордно ниското равнище, достигнато предходния ден, а спредът между 10-годишните италиански и германски държавни облигации беше 166 базисни пункта, което е най-ниското ниво от май 2018 г.

Основният борсов индекс FTMIB се повишава с 1,33% и достигна най-високото си ниво от 2 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още