IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианското правителство се задейства срещу оператора на срутилия се мост

Компанията твърди, че не е имало ранни признаци за проблеми

20:14 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Вицепремиерите на Италия Луиджи Ди Майо и Матео Салвини единодушно обявиха намерението си да отнемат концесията на Аутостраде пер л'Италия (Autostrade per l'Italia), оператора на срутилия се вчера близо до Генуа мост Моранди, информира италианският вестник Republica, цитиран от БТА.

Инцидентът отне живота на 39 души, от които 3 деца. 

Така, един ден след трагедията, правителството отправи "декларации за война" към оператора на срутилия се мост, коментира Republica.

"Отговорните за случилото се имат име и презиме - Autostrade per L Italia. След години, през които се говореше, че структурите, управлявани от частни компании, се управляват по-добре, сме изправени пред един от най-големите европейски концесионери, който твърди, че този мост е бил сигурен", каза вицепремиерът и министър на икономическото развитие, труда и социалната политика Луиджи Ди Майо. 

"Това са само извинения. Autostrade трябваше да извършва поддръжката и не го е направила. На първо място ръководните органи трябва да подадат оставка, възможно е да оттеглим концесията и да ги накараме да платят глоба от 150 милиона евро", добави той. "Ако частната компания не е в състояние да го направи, ще го стори държавата", каза в заключение Ди Майо.

В същото време министърът на икономиката и финансите Джовани Триа отчете "необходимостта от сериозен план за държавни инвестиции в инфраструктурата, което е приоритет на правителството и за тази цел няма да има бюджетни ограничения".
Министърът на транспорта и инфраструктурата Данило Тонинели каза днес, че Autostrade ще трябва да даде своя принос към разходите за реконструкцията на моста Моранди, съобщи Ройтерс.

Тонинели не отхвърли възможността концесията на магистрала А10 да бъде прехвърлена на държавната компания за управление на пътищата Anas. са са

Autostrade съобщи днес в комюнике, че е провеждала редовни, детайлни проверки на структурата преди трагедията и те са показали удовлетворяващи резултати.

Операторът твърди, че програмата за поддържане на моста се определя от резултатите от редовните проверки и е била одобрена от министерство на инфраструктурата и транспорта. 

Междувременно и българският премиер Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно. 

„Знаете, откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове“, отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още