IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Борис Джонсън няма да получи предоговаряне на споразумението

ЕС ще анализира всякакви идеи, предложени от Обединеното кралство, ако те са съвместими със споразумението за Brexit, заяви председателят на ЕК

23:00 | 25.07.19 г. 4
<p>
	Новоизбраният премиер на Великобритания Борис Джонсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новоизбраният премиер на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер каза на новия британски премиер Борис Джонсън, че страните членки на съюза няма да се поддадат на неговото искане за предоговаряне на споразумението на изтегляне на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), предадоха международните информационни агенции. 

В първия телефонен разговор между двамата, след като Джонсън пое премиерския пост в Лондон, Юнкер каза, че съществуващото споразумение за Brexit, постигнато в преговорите с екипа на досегашния премиер Тереза Мей, е "най-доброто и единствено възможното".

В същото време Юнкер, цитиран от говорителката на Еврокомисията Мина Андреева, каза, че ЕС ще анализира всякакви идеи, предложени от Обединеното кралство, ако те са съвместими със споразумението за Brexit, съобщава БТА.

Председателят на ЕК поздравил Джонсън с встъпването му в длъжност като британски премиер и му казал, че комисията остава отворена за разговори в близките седмици, ако Великобритания пожелае да води преговори и да заяви своята позиция по-подробно.

Андреева добави, че двамата си разменили телефонните номера и се договорили да останат в контакт.

Investor припомня, че в сряда (24 юли) Борис Джонсън официално пое поста на 77-ми министър-председател на Обединеното кралство след аудиенция при кралица Елизабет Втора.

В своята първа реч като премиер Джонсън отправи оптимистично послание за бъдещето на страната.

„Стана ясно, че има песимисти у дома и в чужбина, които смятат, че след три години на несигурност тази страна е станала затворник на старите си аргументи от 2016 г. и в този дом на демокрацията ние сме неспособни да уважим демократичния мандат“, заяви Джонсън, цитиран от BBC. „Днес стоя пред вас, за да кажа на британския народ, че тези критици грешат“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
"Андреева добави, че двамата си разменили телефонните номера и се договорили да останат в контакт."Хахахха сериозно ли :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Аз пък продължавам да си мисля, че Брекзит изобщо няма да има, като понаближи крайния срок или ще го удължат още за да видят как да си оправят бакийте или ще има втори референдум и там вече поумнелите ще наклонят везните за оставане в ЕУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
Аз не мисля, че някой изобщо очаква, че тоя ще направи нещо различно от Мей. Просто ще е забавно, когато толкова си тръбил за нещо, че едва ли не, като излязат, всичко ще е "мед и масло", а не си казал това как ще стане и ще стане ли, нямаш и представа какво идва после. Просто ако се провали, вече няма да има оправдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
Не се смятам за познавач в такива случаи, но преди време и тук май писах, че не очаквам нищо по-различно от това, което направи Тереза Мей, да направи не само Борис Джонсън, у когото не виждам нищо по-специално - специални и преувеличени са очакванията към него - но и всеки друг на нейно (негово) място. ЩЕ видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още