IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Brexit без сделка ще върне твърдата граница с Ирландия

Председателят на ЕК смята за грешка, че комисията не се е намесила през 2016 г., когато Великобритания организира референдум за напускане на ЕС

15:38 | 22.09.19 г. 4
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Физическата граница с Ирландия ще се върне, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ексклузивно интервю за телевизия Sky News.

Юнкер посочи, че не би искал да бъде архитект на излизане без сделка, но че Европейският съюз ще трябва да действа, за да защити здравето и сигурността на своите граждани.

Той разкритикува депутатите, които "забравят историята" на мира в Ирландия, постигнат чрез споразумението от Разпети петък, като ги предупреди, че ако се възстанови физическата граница "историята ще се върне незабавно".

В интервюто Юнкер отхвърли твърдението, че ЕС би бил отговорен за връщането на насилието по време на конфликта между Северна Ирландия и Република Ирландия. Той подчерта, че "ЕС по никакъв начин не е отговорен за каквито и да било последици от Brexit - това беше британско решение".

"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС", отбеляза Юнкер.

В отделно интервю за испанския вестник El Pais mредседателят на ЕК посочи още, че излизането на Великобритания от ЕС, насрочено за 31 октомври, е трагичен момент за Европа.

Юнкер, който напуска поста си точно на 31 октомври, отбелязва, че Brexit "противоречи на хода на историята и на духа на бившия британски държавник Уинстън Чърчил, който на времето призоваваше за Съединени европейски щати".

"Вярвам, че все още имаме възможност да постигнем споразумение" с Лондон, отбелязва председателят на ЕК, определяйки като "конструктивна и отчасти положителна" срещата си с британския премиер Борис Джонсън миналия понеделник в Люксембург.

Жан-Клод Юнкер изразява съжаление, че комисията е решила да не се намесва през 2016 година, когато Великобритания организира референдум за напускане на ЕС и когато близо 52 процента от гласоподавателите подкрепиха това.

Той припомня за "кампания на лъжи и фалшиви новини" преди референдума и допълва, че "в комисията решихме да не се намесваме по молба на Дейвид Камерън (премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. - бел. р.), а това беше голяма грешка".

По материали на БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Не съм адвокат на бритите, но за тях 50 000 000 000 е символично казано "бълха ги ухапала" . Ежегодната субсидия от Лондон към Шотландия е точно толкова. Ако ритнат Единбург, спокойно с тези пари мигат да издържат един Британски Европейски Съюз. Ние двамата с теб ще сме примерни членове на това съобщество, ако бритите обещаят на Баце нетни субсидии в размер на 3 000 000 000 евро(паунда) годишно. Баце ще замижи с лявото око, ще изчисли че 3 000 000 000 са повече от 1 8000 000 000 и на двамата ще ни се наложи да целуваме и развяваме флага на Британския Европейски Съюз. Добре че Масква е бедна и не може да предложи нищо. Ако и те можеха да ни отделят към 2 000 000 000, Баце щеше да раздели страната на Северна и Южна България, които да са членове в ЕС и Евразийския и да получават по 2 милиарда. Идеята ми е да не ми обясняваш каква велика сила е келепира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
bgMan
преди 4 години
Стоянчо - искаш ли ЕС да се държи като суперсила или не?Така правят гоУемите - хем им плащат по 50 милиарда, хем поръчват музиката, политиката и сичко останало.Искам поне един път в модерната история да видя британците унижени в това да платят за собствената си глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Време беше Юнкер да втвърди тона. Добре е, да се напомни на англичаните че, войственото им и агресивно поводение може да доведе до ответна реакция с непредвидими последици за всички. Новия президент Урсула може да не е толкова сговорчива като мъдрия, подпийнал и добър Жан Клод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 4 години
Деменцииио, ами нали и със сделката която предлагаш пак ще се върне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия. Цялата баталия е защото искате да поставите КПП-та по тази граница. Твоята работа е хем ти плащат 50 000 000 000 евро, хем ти поръчаш музиката, ве деменцио!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още