IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието на Путин да се раздели с долара създава истинска златна треска

В рамките на десетилетие Русия увеличи четири пъти своите златни резерви, като 2018 г. бе най-амбициозната за Москва година и изглежда тенденцията продължава

11:53 | 30.03.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Желанието на руския президент Владимир Путин да скъса със зависимостта на долара предизвика истинска златна треска.

В рамките на десетилетие Русия увеличи четири пъти своите златни резерви, като 2018 г. отбелязва най-амбициозната за властите в Москва година. Темпото изглежда се запазва и през тази. Данни на централната банка показват, че притежанията ѝ от благородния метал са нараснали с 1 млн. унции през февруари – най-много от ноември насам, съобщава Bloomberg.

Данните също така показват, че Русия отбелязва значителен напредък в усилията си да се откъсне от американската валута. Някои анализатори дори вече спекулират какво би било възможното глобално отражение, ако повече страни приемат подобен подход, както и какво би могло да означава това за търсенето на американските пари спрямо други валути като златото и китайския юан например.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за CNN през ноември, че европейските корпорации са твърде зависими от американската валута, наричайки това „проблем на суверенитета“. Миналата година Полша и Унгария изненадаха анализаторите с първите си по-значителни покупки на злато на държави от ЕС от над десетилетие.

Колкото до Русия експертите си задават въпроса дали страната ще може да си позволи да поддържа интензивното си темпо на покупки. Според някои страната ще продължи да се снабдява със злато, за да се предпази от геополитически сътресения и опасността от увеличаване на американските санкции. През изминалата година покупката на благородния метал за първи път превиши снабдяването. И все пак други посочват, че търсенето ще намалее.

„Ако достигне лимита за местни покупки, смятам, че централната банка ще започне да внася злато“, посочва Олег Кузмин, главен икономист към Renaissance Capital. По думите му като се имат предвид геополитическите рискове, то е много вероятно дялът на златото в резервите на централната банка да нарасне още.

Само през изминалата година страната е закупила 274 тона злато на стойност по средни цени 11 млрд. долара, показват данни на Световния златен съвет . Към момента златото представлява около 19% от чуждестранните резерви на страната – най-високото му ниво от 2000 г. насам. В същото време доларът отговаря за 22%, което представлява спад спрямо 46% в средата на 2017 г.

Едно от нещата, които могат да запазят руските доларови резерви високи, е зависимостта на страната от износа на стоки като петрола. Три четвърти от търговията на страната на стойност 600 млрд. долара е именно в американска валута.

В същото време покупките на руската централна банка през последните години помогнаха за стимулирането на цената на метала. Тя нарасна с 20% от началото на 2016 г. 

„Ако не беше Руската централна банка, миналата година щеше да е най-лошата за покупка на злато от десетилетие насам“, посочва Ейдриън Аш, ръководител на изследователското звено към BullionVault Ltd. „Въпреки това руското изкупуване вече са добре известни и ще трябва значително увеличаване на покупките, за да се повлияе по-съществено цената на златото“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
защото е по лесно за използване в по голямата част от международната търговия, но никоя държава НЕ трупа само долари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis12
преди 4 години
Но това се дължи и на дебиллната тъпота на тая страница и преписвачките в нея ..... Скивай само батко : "Желанието на Путин да се рздели с долара, създавало треска за злато" .... пхахахахах ей тая Елената има 3 клас до обед, дреме им на Векселберг, Алекперов или Усманов щот техните пари са в долари Елена .... питай невзрачните си шефчета с 6 клас до обед ако не верваш ..... явно има други дет искат да се отделят ама не и изброените от мене ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
нали ве Тъпанариий ?!? Я кажи са на нас тука как Путин "създавал" нощем ли бачка, кво прай и кво по точно "той създавал" напиши тука черно на бело кат оня inform платения статист в коментарите, дет пише толко се увеличило тва онова, другарите тва разрушили се едно некой му се отчита на него ...... :))) Сподели Тролийй Идиотиий Тъпанариий кво саздават .... ммм ?? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 4 години
тоз тъпоуммния отдоле така и не разбра за 5 год. че Путлера нищо не прай сам и не е Император самовержец, има си хора дет го праат тва нещо архитекта на златните раоти е Сергей Глазьев аз никви Путини не виждам оня е само говорител на другите, но троловете кат Стоен тътппунгера си мислят че кат падне Путтлера и всичко ше стане как искат, ше ги избомбят и ше им откраднат всичко как стана с камислките държави, с наща и с Укрия, не нема да стане така дори и ей са да се гътне Путин .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Колко хубаво звучи само- желанието на Путин ........създава......... Поне за мен желанията на Путин създават бъдещите гастарбайтери на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
evtimvz
преди 4 години
Напълно си прав. Когато това покачване е конюнктурно, седва рязко понижение. Венецуела разпродава каквото може. Плаща в злато. Но ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
vstoykov
преди 4 години
В медиите напоследък много се пише как търсенето на златото нараства, затова вероятно ни чака значително понижение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 29
Стоян Петров
преди 4 години
Най-малкото за диверсификация на риска. Доларът е и световно разплащателно средство и използването му води до по-ниска цена на сделките. Наистина с малко, но достатъчно. Както се казва нищо лично, просто бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 3
ratten
преди 4 години
и защо според теб европейските държави трябва да се натискат да използват и трупат долари?дали защото нямат евро или поради някакви други известни само на теб причини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 21
khao
преди 4 години
за Русия е ясно защо го прави, но желанието на европейските държави да оставят долара можем да благодарим на рижия некадърник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още