IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Краткосрочните лихвени проценти в еврозоната ще останат „много ниски“

Централният банкер от ЕЦБ отново повтори, че инфлацията остава далеч от целите на банката

18:39 | 12.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Архив Ройтерс

Краткосрочните лихвени проценти се очаква да останат на „много ниски нива“ в еврозоната, предупреди един от членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре.

„За нас е ясно, че краткосрочните лихвени проценти – тези, които са контролирани от централната банка, ще останат на много ниски нива, много под хоризонта на нашите покупки на активи“, посочи той в интервю, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица от ЕЦБ се отказаха от дългогодишното си обещание да увеличат програмата си за изкупуване на облигации при необходимост, което е поредната стъпка към прекратяването на програмата за финансови стимули на икономиката на единната валута. 

В тази връзка Кьоре отбеляза, че към момента все още не са обсъждани нито времевата рамка кога това може да стане, нито как ще бъде осъществено.

„Инфлацията не е точно там, където бихме искали да бъде“, допълни той, имайки предвид целите на ЕЦБ за стойностите на инфлацията. Централната банка се надява в краткосрочен план тя да бъде малко под два процента.

Икономистът също така допълни, че съветът на гуверньорите на страните от еврозоната не е обсъждал сценарий, при който първото увеличение на лихвените проценти може да се осъществи към средата на 2019 г.

По-рано миналия месец Кьоре предупреди, че Европа не е готова за друг икономически спад, а следващата криза може да тества границите на ЕЦБ, тъй като лихвените проценти могат да се понижат още по-дълбоко на отрицателна територия.

Според него много от институционалните недостатъци, които са причинили последната криза, все още не са разрешени, предупреждавайки, че дори малък спад може да създаде големи икономически и социални вреди.

"Следващата криза може да принуди ЕЦБ да изпробва границите на своите възможности", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още