IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елизабет II: Приоритет на правителството е Brexit на 31 октомври

Речта на кралицата ще бъде подложена на дебати, които ще завършат с гласуването й, което ще е реално вот на доверие за премиера

15:55 | 14.10.19 г. 3
<p>
	Кралица Елизабет II.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кралица Елизабет II. Снимка: Ройтерс

Кралица Елизабет II очерта дневния ред на премиера Борис Джонсън, включително Brexit на 31 октомври, нова сделка с Европейския съюз и редица вътрешни политики, насочени към спечелването на избиратели преди очакваните избори, съобщава Ройтерс.

Тронното слово на кралицата очертава всички законопроекти, които правителството смята да задейства през идната година. Тя е написана на 93-годишната кралица от правителството.

Но на фона на несигурността около Brexit преди важната седмица на преговори и непредсказуеми избори, които вероятно ще се състоят в близко бъдеще, конкурентните партии твърдят, че Джонсън злоупотребява с политически неутралната кралица, като я кара да очертае собствения му дневен ред за изборите.

Речта и придружаващите я бележки очертават над 20 законопроекта, включително изисквания законопроект за задействане на сделката за Brexit, ако Джонсън успее да постигне споразумение с ЕС тази седмица.

„Приоритетът на моето правителство винаги е бил да гарантира излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври“, заяви кралицата в пищната зала за дебати в Камарата на лордовете в парламента.

„Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободната търговия и приятелското сътрудничество“, допълни тя.

Плановете на правителството включват очертаване на предложената от Джонсън имиграционна система след Brexit, реформиране на наказателните съдилища, промени в здравеопазването и обещание за инвестиране на повече държавни средства за стимулиране на растежа.

“Хората са уморени от застой, безизходица и очакват промяна. И те не искат да чакат повече за осъществяването на Brexit”, отбелязва Джонсън в писмено становище, придружаващо речта на кралицата.

Но политическото бъдеще на Джонсън и способността му да задейства дневния си ред са много несигурни. Той е начело на правителство на малцинството и не успя да спечели нито едно гласуване в парламента, откакто дойде на власт през юли.

Всички партии искат предсрочни избори, но имат разногласия кога трябва да се състоят. Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че кралицата е била използвана за обявяване на манифеста на Консервативната партия за изборите.

"Това, което на практика получаваме, е партийно-политическо телевизионно обръщение от трона", заяви Джереми Корбин в интервю, излъчено вчера по Sky News.

Сега речта ще бъде подложена на неколкодневни дебати, които ще завършат с гласуване за одобряването й. Макар че това е неофициален вот на доверие, той може да бъде използван за още по-голямо дестабилизиране на позицията на Джонсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Има едни дръжави, които не разбраха, че 20-ти век свърши, Англия е сред тях. Ще е интеренсо 2-3г. след като се махнат (ако се махнат, не го вярвам все още), накъде ще са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
khao
преди 4 години
прочети поне една статия до средата, поне една !!!"Тя (речта) е написана на 93-годишната кралица от правителството."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Баба Бети каза: OUT.И да, на Близкият Изток се заформа голям мазал с бежанци и всякакви екстри - всеки срещу всеки, 2-*** по 2-***, 3-*** по 3-***.Айде, хаирлия да е!Къде обаче сме ние?Вече има освен трансгендър - и транснационал.Чeрни африканци се чувстват като немци.Явно немците не се сещат как е завършила Втората Световна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още