IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: ЕС се държи като дете по въпроса с износа на ваксини

Забраната за износ на ваксини ще бъде контрапродуктивно, уверен е министърът на отбраната на Великобритания

17:51 | 21.03.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забраната за износ на ваксини е контрапродуктивна и ЕС трябва да порасне и да се държи като възрастен, да работи с Великобритания за увеличаването на производството, коментира британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от европейското издание Politico.

Британският министър предупреди лидерите на общността, че "светът ги гледа" дни преди заседанието им, на което ще бъде дискутирана кампанията по ваксиниране. Очаква се, че може да бъде повдигнат и въпросът за забраната за износ на ваксини, докато производителите не изпълнят ангажиментите си към Европа.

Заплахата за забрана за износа се появи след данните, които показват, че ЕС е голям износител на ваксини. От началото на февруари общността е одобрила износа на над 34 млн. дози, но европейските власти не виждат реципрочност. В тази връзка председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова за реципрочност, а след това и заплаши, че в Брюксел обмислят забрана за износа на ваксини, особено за държави, които на свой ред произвеждат ваксини.

Подобна мярка ще бъде контрапродуктиван, защото ако знаем нещо за ваксините, то е че разработването и производството им е екипна работа", коментира Уолъс пред Sky News.

По-късно министърът на отбраната добави пред ВВС, че някои европейски лидери и ЕК не трябва да се отдават на реторика, а да пораснат.

Pfizer, която се нуждае от суривини за своята ваксина, произвеждани в Йоркшир, предупреди ЕС, че ако износът на ваксини от общността бъде забранен, това ще се отрази на производствения процес на техните ваксини в страните от ЕС.

"Производството на ваксина е като готвенето на сладкиш - всички имаме различни съставки", каза по този повод британският военен министър.

Европейският комисар Марейд Макгинес, която отговаря за финансите в ЕС, коментира, че Великобритания вече е забранила износа на над 100 фармацевтични продукта. Тя посочи, че безспорно това може да бъде определено като "ваксинационен национализъм".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Е сега ти пък, щял да отиде в Брюксел да ги пребие от бой. Путин не е бияч, путин е yбиец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
korn
преди 3 години
Въй, и кво ще направи Лавров, ще изстреля ядрените бомби към ЕС или ще го срине икономически с невиждани санкции? Или Супер Путин ще отиде в Брюксел и ще ги пребие от бой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Взимай си лавровия и разни там подобни бyнаци и да те няма. Тук е ЕС, клубът на богатите, не лавровата кална дупка, където половината население е още на външна тоалетна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"По-късно министърът на отбраната добави пред ВВС, че някои европейски лидери и ЕК не трябва да се отдават на реторика, а да пораснат."Лавров от сума време се опитва да им обясни / засега твърде учтиво /, че желанието им е далеч от действителността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още