IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон в очакване на нов хаос

Какво може да се случи през седмицата по темата Brexit?

10:44 | 09.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кой ще мигне първи - правителството или опозицията? <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Кой ще мигне първи - правителството или опозицията? Снимка: Getty Images News

И днес отново ще бъде поредният ден на Борис Джонсън. Първо британският премиер ще отлети за Дъблин, където ирландският му колега Лео Варадкар му обеща малко помощ за новите преговори за Brexit. По-късно през деня се очаква Джонсън да направи повторни опити за свикване на парламентарни избори на 15 октомври, безнадежден ход, след като мнозинството от депутатите отхвърлят излизане от ЕС без договор – което се очаква да стане закон днес.

Ситуацията продължава да ескалира, напълно според желанията на агресивния стратег Доминик Къмингс, който с удоволствие цитира увеличаването на популярността на торите. Всичко това води до тенденция за саморазпускане: След рязката оставка на министъра на труда Амбър Руд други в кабинета може скоро да я последват.

Изключването на дългогодишни партийни колеги от партията също е една от двете причини, които са накарали министъра на труда да подаде оставка. Решението да се изхвърлят 21-те депутати на торите от партията е „политически вандализъм", написа Руд в мотивите за оставката си. В тях тя също обвинява Джонсън, че не се опитва да предотврати Brexit без сделка. Когато е заела длъжността си, тя е осъзнавала, че опцията за твърд Brexit е на разположение на правителството. „Но аз вече не вярвам, че целта на правителството е да напусне ЕС със споразумение". Големият въпрос е дали нейният пример ще бъде последван от други министри.

Джонсън обаче не отстъпва. Той категорично отхвърля всяко отлагане на Brexit. Това би било "безсмислено", обяви той в петък. „Предпочитам да съм мъртъв в канавка, отколкото да забавя Brexit", вече обясни той. Но е притиснат от времето. Най-късно в началото на седмицата той трябва да свика нови избори, ако те трябва да се проведат преди срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври.

Колкото по-късни са изборите, толкова по-лошо ще бъде за него: не само защото може да се наложи да поиска забавяне на напускането на ЕС, но и защото това забавяне, ако бъде предоставено от ЕС, би трябвало да доведе и до по-лошо представяне на неговата партия на изборите. Поддръжниците на Brexit в страната биха негодували от отлагането на Brexit за трети път и може би ще изберат партията Brexit.

Според скорошно проучване на ICМ  два пъти повече британци биха гласували за партия Brexit, ако изборите се проведат след 31 октомври. Това са лоши перспективи за правителството, но добри - за опозицията. В крайна сметка втората по големина в момента партия на лейбъристите може да излезе от спора като победител.

Ако изборите се проведат през октомври, управляващата партия ще достигне 37 процента, лейбъристът - 30 процента, а партията Brexit - девет процента. На избори през ноември консерваторите и лейбъристите биха взели по 28%, а партията Brexit - 18%. Не е чудно, че опозицията иска да одобри нови избори, само ако е изпълнено едно условие: да няма Brexit на 31 октомври.

Така Джонсън е изправен пред непреодолимо предизвикателство. Той все още има някои възможности за спъване на опозицията, като например призоваване за нови избори, заобикаляйки закона, или пък чрез вот на недоверие. Това не са стъпки, които са често срещани във Великобритания. Но пък и няма да е първият път, в който Борис Джонсън прибягва до нетрадиционни мерки.

Но и опозицията е решена да не бъде спирана. Изборите ще бъдат одобрени само ако бъде изключена възможността за Brexit без сделка, заяви лейбъристът Джон Макдонъл в неделя. Ако е необходимо, парламентаристите искат да предявят съдебен иск срещу премиера, ако той не се отклони от курса си да не поиска ново отлагане и не изключи възможността за Brexit без сделка. В най-лошия случай Джонсън може да се окаже в затвора, спекулират британските медии.

Защото е малко вероятно Джонсън да отстъпи. „Ще напуснем ЕС на 31 октомври", повтори позицията на правителството по министърът на финансите Саджид Джавид в неделя пред BBC. „Борис Джонсън няма да иска удължаване“. Той обаче подчерта, че правителството ще спазва закона. Въпреки настояването на телевизионния водещ Андрю Мар обаче  Джавид не пожела да обясни това основно противоречие. „Изчакайте“, отговори само Джавид.

Между другото, хаосът в страната се засилва от стачка на пилотите на British Airways в понеделник и вторник. Засегнати са десетки хиляди пътници и повече от 850 редовни полета са отменени. Предложението на компанията за увеличаване на заплатите с 11,5 процента за три години беше отхвърлено от пилотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още