IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония се отказва от името "Александър Велики" на летището в Скопие

Зоран Заев и Алексис Ципрас обсъдиха позициите си в спора за името на Македония по време на форума в Давос

09:59 | 25.01.18 г. 4
<p>
	Протест в Солун срещу името на Македония. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Протест в Солун срещу името на Македония. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият македонски колега Зоран Заев обсъдиха спора за името на Македония в рамките на Световния икономически форум в Давос. В продължение на три часа двамата са обсъдили позициите си и "червените линии" в спора, продължаващ повече от 25 години, пише гръцкото издание "Катимерини".

Заев отбеляза след края на срещата, че се търси решение, което да бъде приемливо за двете страни и да запазва националното достойнство на двете страни. За да покаже добра воля, Заев вече заяви, че ще бъде преименувано международното летище в Скопие, което днес носи името "Александър Велики".

За Ципрас името на бившата югославска република пък трябва да бъде такова, че да не потвърждава опасенията на неговите сънародници, че Скопие има териториални претенции към северната гръцка провинция Македония, както и да си присвоява гръцка история.

"Не искаме просто да решим проблема с името, а да поставим отношенията между нашите две страни на солидна основа", коментира още Алексис Ципрас, цитиран от The Voice of America.

Следващата фаза в решаването на спора ще бъде посещението на медиатора на ООН по казуса Матю Нимиц последователно в Атина и Скопие. Той вече заяви, че Македония най-вероятно ще присъства в името на бившата югорепублика - всъщност то и в момента присъства. Той предложи пет варианта, сред които и Вардарска Македония, Северна Македония или Нова Македония.

В Гърция обаче настръхнаха срещу тези идеи. На 21 януари с многохиляден митинг в Солун гърците изразиха своето недоволство за новото име на своята северна съседка. На 4 февруари протестът се пренася в Атина на площада пред парламента.

В самата управляваща коалиция в Гърция мненията не са еднозначни. От ANEL заявиха, че няма да приемат думата Македония в името на страната и това може да постави под въпрос единството в управлението на Гърция.

Ципрас обаче вече каза преди няколко дни, че ако има възможност да бъде постигнато взаимно приемливо име, би било политическо престъпление да не го приеме.

Заради спора за името Гърция блокира кандидатурите за членството на Македония в EС и НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Чувал съм го от устата на гърци,че гърците са до Лариса ,на север живеятславяни а ние му викаме българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Последните 2000г гр.Солун е административният център на тази област.Гърците много добре разбират проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Гърците преиграват. Какви териториални претенции би могла да има Македония? Това е държава, която и сама едвам оцелява. Само за да симулира някаква национална идентичност се налага да прибягва до груби исторически фалшификации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
beinsa
преди 6 години
Една фалшива история и идентичност не могат да изкарат дълго.Но за това не са виновни македонците, а сърбите и руснаците.Македонците са българи! Всичките им революционери и царе са българи.Само Аце Педерот не е българин, а грък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още