IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се оказа под натиск от хардлайнери в собствената ѝ партия

Проучвателните разговори, които започнаха в неделя, са последният шанс сегашните партийни лидери да останат на власт

14:04 | 08.01.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Собственият блок на Ангела Меркел прави живота ѝ още по-труден, тъй като хардлайнерите искат да принудят германския канцлер да измести позициите си вдясно в преговорите за формиране на правителство, коментира Bloomberg.

След повече от три месеца следизборен застой тази седмица Меркел се опитва да получи заявка от социалдемократите (SPD) за стартиране на официални преговори за продължаване на управляващия им алианс. Всяка коалиционна сделка ще трябва да включва и консервативната баварска партньорска партия – Християнсоциалния съюз (CSU), и твърдата ѝ позиция по имиграцията и европейската политика.

12-те години на Меркел на поста захранват усещането в някои части на блока ѝ, че проучвателните разговори, които започнаха в неделя, са последният шанс сегашните партийни лидери да останат на власт. Канцлерът, лидерът на SPD Мартин Шулц и на CSU Хорст Зеехофер са уязвими към променящите се обществени нагласи, които са скептично настроени към нова „широка коалиция“.

„И тримата партийни лидери имат силен личен интерес за постигането на успех в коалиционните разговори“, казва Холгер Шмийдинг, главен икономист в Berenberg. При сделка SPD може да се съгласи на ограниченията върху имиграцията, искани от CSU, в замяна на разширени помощи в здравеопазването и за пенсионерите, казва той. 

Двете страни възнамеряват да приключат проучвателните разговори до четвъртък. Ако има достатъчно силна основа, върху която да се стъпи, лидерите на SPD ще поискат на партийния конгрес на 21 януари подкрепа за всеобхватни преговори по политическата проектопрограма на правителството.

Най-дългият политически застой на съвременна Германия от Втората световна война насам отложи взимането на редица решения – от политиката на еврозоната до държавните разходи, миграцията и социалните програми. Ако опитът за коалиция се провали, може да се стигне до там Меркел да управлява правителство без парламентарно мнозинство или да се изправи пред нови избори, в които тя каза, че няма да участва.

Баварската CSU изложи позицията си със статия във вестник Die Welt от парламентарния им лидер Александър Добринд. Той казва, че партията му има водеща роля в „консервативната революция“, която отхвърля прекомерната имиграция, политическа коректност и арогантното управление.

Позицията отразява влиянието на партията "Алтернатива за Германия", която влезе в правителството с 12,6% от гласовете през септември, след като нападна Меркел за отказа ѝ да затвори границите на Германия за бежанци.

Личните познанства и бюджетното пространство в резултат на икономическия бум на Германия може все пак да изчистят пътя към сделка. Меркел управляваше със SPD в осем от общо 12-те ѝ години на власт в „широка коалиция“ на двете най-големи партии в Германия.

„Макар че няма непосредствен опонент, това не означава, че не е по-важно от всякога тя да покаже, че може да постигне нещото, което е по-скъпо за CDU-CSU от консервативния им профил: да бъдат в правителство и да управляват страната“, казва Карстен Никел, управляващ директор за Европа в Teneo Intelligence в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Време е вече да с ходиш, танти... НИкой не е забил кол на Земята. Ти си изпя песента, при това доста фалшиво...Под вещото ти 14-год ръководство Европа се напълни с афганистански ядрени физици, а ЕС е пред разпад. Отивай си!! Няма да липсваш на никого, освен на Макрон, но не забравяй, че той една баба вече има, така че и там не е много сигурно,.,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
много си сбъркан и грешен да знаиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Наистина нямам понятие как може с такава упоритост да повтаряш едно и също / при това тотална, утопична глупост / от години...Явно си си вменил, че като папагалстваш цяло едно десетилетие, ефектът върху Меркел и останалите европейски и световни гломпери ще бъде назидателно-зашеметяващ...Сигурно се виждаш да излизаш от Европарламента и ЕЦБ с безсмъртни думи на уста "И все пак те се въртят"....или по-скоро "Прости им, Господи, те не знаят какво правят"...Tиха лудост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 6 години
НЕ малииииий, ами малииииий на N-та степен, където N клони към безкрайна тъ-по-тия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 6 години
Истината е полезна.Възможностите за ЕС са: 1. При запазена липса на защита срещу вредното влияние от еврото щетите се увеличават. 2. При прилагането на защита срещу вредното влияние от парите подсигурява се траен европейски просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
малиииий... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
Иван Митев
преди 6 години
За Европа проблемът не е Ангела Меркел, а липсата на защита срещу вредното влияние от еврото.При запазване на тази грешка, независимо кои са политическите лидери - Европа е с нарастващи щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Меркел требе да си оди ! Това е ключът за бараката ... защо обаче никой не го казва , а всички го мислят ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още