IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ държи ключа за евентуални извънредни избори в Гърция

Твърде вероятно е изискванията на фонда за нови рестрикции да накарат правителството в Атина да прибегне до такъв вот

11:16 | 03.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) изглежда държи ключа за извънредни избори в Гърция, тъй като е твърде вероятно изискванията на фонда за нови рестрикции да накарат правителството в Атина да прибегне до такъв вот, прогнозира сайтът Нюз.ин, цитиран от БТА.

Твърденията на кабинета Ципрас, че ще изкара своя четиригодишен мандат, който изтича през септември 2019 г. или че избори преди това са възможни евентуално през май същата година наред с изборите за европейския парламент, сякаш вече са започнали да се изпаряват, посочва в. "Та неа".

МВФ, който участваше финансово в двете първи спасителни програми за Гърция, досега отказваше участие в третия пакет, ако еврозоната не реши да облекчи гръцкия дълг.

Говорител на фонда неотдавна даде да се разбере, че сега оптимизмът на Еврогрупата за възможно излизане на Гърция от програмата за външна помощ още през тази година е довел до ускоряване на преговорите за облекчаване на дълга. 

Фондът участва активно в обсъжданията и се надява на положителен изход, допълни Джери Райс. По думите му участието на МВФ зависи от напредъка в две области - провеждане на реформите и облекчаване на дълговото бреме.

МВФ иска от правителството в Атина да намали тавана на необлагаемия минимум през 2019 г. вместо през 2020 г., както първоначално фондът настояваше, а това би натоварило с допълнителна данъчна тежест от 650 евро на годишна база хиляди данъкоплатци в Гърция. 

Преди дни гръцкият премиер Алексис Ципрас недвусмислено заяви, че "до няколко месеца Гърция излиза не само формално, но и окончателно от спасителните програми". 

"За някои това би могло да е основание да се искат избори, аз обаче ви изкарах от спасителните програми, в които ви вкара предишното старо политическо статукво...", поясни той.

Сред представители на опозицията обаче цари мнение, че Ципрас ще избере да прибегне до предсрочен вот или още през юни тази година, или най-късно в началото на есента, твърди в. "Та неа" 

Немският "Ханделсблат", цитиран от гръцки медии, наскоро също допусна такава възможност, а именно, че гласуваните нови съкращения на пенсии и натискът, оказван от МВФ върху Гърция, за намаляване на необлагаемия минимум от началото на 2019 г., могат да накарат гръцкия премиер Алексис Ципрас да прибегне до предсрочни избори. 

Вестникът стига до този извод, тъй като предполага, че има разминаване между плановете на Ципрас след излизането на Гърция от спасителните програми и тези на нейните кредитори, които смятат, че надзорът над страната трябва да продължи, противно на желанието на гръцкия премиер да скъса с външното финансиране в замяна на строги рестрикции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още