IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ повиши прогнозите си за развитието на гръцката икономика

Очаква се и намаляване на безработицата

11:45 | 09.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа нагоре прогнозите си за развитието на гръцката икономика, съобщава агенция АНА-МПА. Прогнозата за Гърция е включена в доклада на МВФ за перспективите на световната икономика (World Economic Outlook), представен днес на годишната среща на фонда в Бали, Индонезия, съобщава БТА.

МВФ вече предвижда гръцката икономика да отбележи растеж от 2,4 процента през 2019 г., което е повишение с 0,6 процентни пункта в сравнение с пролетната прогноза, когато фондът предвиждаше растеж от 1,8 процента. За тази година МВФ прогнозира растеж на БВП от 2 процента. 

В средносрочен план оценката на МВФ е, че растежът на БВП ще се движи около 1,2 процента годишно срещу 1,9 процента в пролетните прогнози.

В доклада на МВФ се предвижда още постепенно намаляване на безработицата от 21,5 процента през 2017 г. на 19,9 процента през 2018 г. и на 18,1 процента през 2019 г.

Инфлацията през 2018 г. ще достигне 0,7 процента, а през 2019 г. ще се увеличи до 1,2 процента.

МВФ изчислява, че в годините на кризата спадът на БВП на глава от населението в Гърция е достигнал до 26 процента.
Докладът на МВФ анализира и демографските тенденции в страни от ЕС, които са преминали през двойна рецесия, като Гърция и Испания. Отбелязва се, че показателят на раждаемостта в тези страни е спаднал от 1,5 деца на жена в детеродна възраст през 2008 г. до 1,3 през 2016 г. МВФ прогнозира, че продължаващите ниски равнища на раждаемост ще повлияят в бъдеще на обновяването на работната сила и ще отслабят развитието на икономиката в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още