IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкото правителство спря стачката в газовия сектор

Тези действия носят риск за енергийната сигурност на цяла Европа, коментира министърът на труда

12:15 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Норвежкото правителство се намеси и преустанови стачката в петролния и газовия сектор, която започна на 5 юли, пише The Wall Street Journal. Властите в страната посочиха, че тези действия носят риск за енергийната сигурност на цяла Европа.

Работещите на норвежки газови и петролни платформи спряха работа с искане към синдикатите за повишаване на заплащането. В сектора посочват, че парите, които получават, трябва да бъдат актуализирани с инфлацията. През май статистиката измери инфлация от 5,7% в Норвегия. В еврозоната ръстът на цените е рекорден - през май той прескочи 8 на сто.

Стачните действия имаха потенциал да намалят наполовина износа на природен газ от Норвегия в момент, когато Европа изпитва недостиг на суровината заради ограничени доставки на газ от Русия. Норвегия е вторият по големина износител на газ в Европа, осигурявайки около 25% от потреблението.

В първия ден износът към европейските клиенти намаля с 1%, но според оценките на петролната и газова асоциация в Норвегия до края на седмицата този процент щеше да се увеличи до 56 на сто с планираното затваряне на допълнителни платформи.

Според министъра на труда Марте Мьос Персен правителството "няма друг избор", освен да предложи компромис. В съобщение на сайта на институцията се казва, че двете страни сами ще намерят решение, но правителството ще предложи арбитраж, при който ще бъде обсъдено заплащането.

Преди стачката да бъде преустановена, цената на природния газ се повиши до почти 173 евро за мегаватчас, което е най-високото ниво от месеци насам. Скъпият газ повиши и цената на електроенергията, тъй като в Европа повечето държави разчитат на суровината за производството на ток.

След като стана ясно, че правителството се намесва в спора за заплащането, августовските контракти на природния газ се търгуват за 154,45 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още