IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила ще облекчат конфискуването на незаконно имущество в ЕС

Текстове предвиждат отнемане на активи, дори и когато придобивката няма пряка връзка с извършено престъпление, или са на името на трети лица

16:13 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови правила ще направят конфискуването на незаконно придобито имущество в ЕС по-лесно, а компенсациите за жертвите ще бъдат приоритет. Това съобщават от Европейския парламент, след като промени в тази насока в европейското законодателство бяха дискутирани в комисията по граждански свободи.

Новите правила са част от плановете на ЕК за борба с финансирането на терористични дейности. Разширява се и обхвата на санкциите по отношение на какво имущество може да бъде задържано от държавните органи. От Брюксел предлагат отнемане или запориране на имущество, дори и когато при придобиването няма пряка връзка с извършеното  престъпление, или принадлежи на трети лица.

Текстовете предвиждат ускорени срокове за отнемане на имущество, придобито вследствие на криминални действия, или при случаи, свързани с терористична дейност.

Между европейските институции обаче се появява разногласие – Европейската комисия иска срокът на процедурата за отнемане или замразяване на активи да бъде 60 дни, а европейските депутати – 20 дни. Целта е криминално проявените лица да нямат възможност да укрият имущество и активи.

Жертвите ще бъдат във фокуса на новите правила. Те ще бъдат компенсирани със средствата от конфискуваните активи на престъпниците.

От ЕП посочват още, че при съмнения за криминално престъпление съдът нарежда да бъде запорирано имущество на заподозрените в извършване на незаконните действия. Едва тогава може да се пристъпи към следващите действия от властите.

Конфискацията и запорирането на имуществото е ефикасен начин и за превенция на тероризма, посочват още от институцията. Но изчисленията на Европол са, че само 1,1% от добитото по незаконен начин имущество се конфискува. Общата му стойност в ЕС е 1,2 млрд. евро.

След като промените бяха одобрени от комисията по граждански свободи в ЕП, предстои текстовете да бъдат обсъдени между трите европейски институции – Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още