IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за разрастване на търговски спорове натежаха на европейските борси

Американските мита за стоманата и алуминия бяха дискутирани и в Европейския парламент по-рано днес

19:26 | 14.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови пазари затварят на червена територия след опасения за разрастване на търговската война между ЕС и САЩ, пише CNBC.

Темата за американските мита беше обсъдена по-рано през деня и в пленарната сесия на Европейския парламент. Европейските депутати призоваха ЕС да не влиза в търговски войни, но да е готов да защити интересите на гражданите си, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Визията на институцията е, че плановете на САЩ за повишаване на митата на стоманата и алуминия са "необосновани".

Търговията на фондовите борси на Стария континент беше изнервена и паневропейският Stoxx 600 записа спад от 0,15% до 374,94 пункта. Повечето сектори, част от индекса, се движеха в различни посоки.

В Лондон FTSE 100 загуби минималните 0,09% от стойността си и финишира на ниво от 7 132,69 пункта. Френският САС 40 се понижи с 0,18% до 5 233,36 пункта. В Германия DAX финишира с леко повишение - от 0,14% до 12 237,74 пункта, вероятно под влияние на облекчението след одобрението на новото правителство на Ангела Меркел.

Един от най-печелившите в Европа днес е компанията Adidas, която съобщи за очаквани слаби продажби и печалби през тази година, но и мащабна операция по изкупуване на акции. Ценните книжа на компанията поскъпнаха с 11,2% до 187,90 евро за брой.

Цената на петрола намалява след последните данни за ръст на резервите от петрол в САЩ. Данните обаче показват и спад на резервите от бензини в американската икономика, допълва Market Watch. Лекият суров петрол се търгува за 60,37 долара за барел. За европейския Brent също има спад - в рамките на 0,5% до 64,31 долара за барел.

На валутните пазари стойността на еврото тръгна надолу след коментарите на Марио Драги за инфлацията в еврозоната. Единната европейска валута се разменя за 1,237 долара, спрямо 1,2392 долара за едно евро в предходната сесия.

Цената на златото намалява с 0,1% до 1 325,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още