IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в Германия има нужда от бежанците, посочи икономист

За да не се забави бизнесът е необходимо да се наеме нова работна ръка при демократична промяна, посочи д-р Видо Гайс от Института за икономика в Кьолн

19:50 | 04.07.18 г. 2
Пазарът на труда в Германия има нужда от бежанците, посочи икономист

Пазарът на труда в Германия безспорно има нужда от работна ръка. В повечето случаи се търсят квалифицирани служители. По тази причина броят на бежанците, които идват в Германия, не е толкова голям проблем, колкото необходимостта от демократична промяна на германската икономика, за да може тези бежанци да станат част от пазара на труда. Ако те не са част от него в следващите години, то биха последвали големи проблеми.

Това каза д-р Видо Гайс, старши икономист, Институт за икономика, Кьолн, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е на мнение, че със сигурност има икономически ползи от миграцията и в бъдеще бежанците могат да бъдат част от социалната система на Германия, да плащат данъци и да окажат положително влияние на икономиката.

Според Гайс много хора ще напуснат пазара на труда, защото ще се пенсионират.

“За да не се забави бизнесът е необходимо да се наеме нова работна ръка. Именно затова е нужна и демократична промяна.Проблемът е, че бежанците, идващи към Германия, имат много ниска квалификация и трудно се вписват в пазара на труда, посочи той. – Повечето от тях нямат умения и не говорят езика, което е много важно за работните места. Всичко това прави много трудно намирането им на работа.”

По думите на икономиста германската икономика се нуждае от работна ръка, но тя да е квалифицирана, а голямата част от бежанците не са наети, а ако са на пазара на труда, ще заемат много ниски позиции.

“На пазара на труда съществуват възможности за наемане на тези хора, в някои сектори няма недостиг на умения. Ако тези хора имат квалификация, със сигурност много по-лесно могат да влязат на пазара., коментира Гайс и поясни, че има компании, които предлагат временна заетост, където бежанците имат добри възможности за наемане и квалификацията не е толкова необходима.

Той напомни, че много от бежанците са получили квалификация след идването си в Германия по различни програми.

Гайс посочи, че увеличението на хора, идващи от други страни на ЕС, които заемат висококвалифицирани работни места в Германия, е наистина голямо.

“Тази миграция не представлява проблем за германската икономика. В последните години има значително намаление в нивата на безработицата. Има ръст в нивата на заплатите, а от няколко години има и минимална заплата, поясни Гайс.

Вижте във видео материала целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Sinuhe from Egypt
преди 5 години
Проблема е,че има малко зърно и много плява при емигрантите. А най-големият проблем е,че вместо да се интегрират,те дезинтегрират и тези с добри позиции в пшриелото ги общество и се обособяват в гета на религиозен принцип . А в последствие започват да налагат своята култура,религия и начин на живот, като пренебрегват местните закони традицийте и култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
С трици маймунье ловат ... квалифицирани обаче ! Клоуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още