IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин и Лондон планират споразумение за свободна търговия

При посещението си в Пекин в началото на годината Мей говори за ускоряване на дискусиите за премахването на търговските бариери между двете страни

10:58 | 30.07.18 г.
<p>
	Външният министър на Великобритания Джереми Хънт и колегата му Уан И. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт и колегата му Уан И. Снимка: Ройтерс

Китай и Великобритания планират да започнат дискусии за споразумение за свободна търговия между двете страни след излизането на Лондон от Европейския съюз. Това заяви днес в Пекин новият британски първи дипломат Джереми Хънт, цитиран от Франс прес.

Хънт избра Китай за първото си посещение извън Европа, след като пое външното министерство в началото на юли, сменяйки в министерското кресло Борис Джонсън, подал оставка заради разногласия с премиера Тереза Мей по стратегията й за Brexit.

На съвместната пресконференция с китайския си колега Ван И Хънт съобщи, че Пекин е предложил споразумение за свободна търговия с Великобритания, когато страната напусне ЕС в края на март 2019 година.

Ние обсъдихме предложението, отправено от министъра на външните работи Ван И, да започнем дискусии за постигането на споразумение за свободна търговия между Великобритания и Китай след Brexit, заяви Хънт.

При посещението си в Пекин в началото на годината Мей говори за ускоряване на дискусиите за премахването на търговските бариери между двете страни.

Китайците и британците обявиха последните няколко години за "златна ера" в техните отношения. Един от изразите на това затопляне бе официалното посещение през 2015 година на президента Си Дзинпин във Великобритания, когато той бе приет много тържествено от кралица Елизабет Втора, припомня АФП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още