IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред растежа на Великобритания изглеждат все по-мрачни

Ново проучване сочи, че ръстът на потреблението на домакинствата ще се забави до 1,2% тази година

13:30 | 16.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика няма да отбележи подобрение поне през следващите две години, тъй като потребителите трудно повишават разходите си.

Респондентите в първото британско проучване на Bloomberg за 2018 г. не показват кой знае какъв новогодишен оптимизъм. Медианната прогноза за растежа тази година се запазва на ниво от 1,4% и не се очаква ускоряване през 2019 г. Макар че брутният вътрешен продукт вероятно се е разширил с 1,6% през 2017 г., което е над предишните оценки, това все пак е най-бавният растеж от пет години.

Икономиката започна да се охлажда миналата година, след като ускоряващата се инфлация в резултат на поевтиняването на пуанда след вота за Brexit притисна потребителите. Това обаче не спря Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвените проценти за пръв път от десетилетие заради опасения за натиск върху цените. Според проучването има вероятност за още едно увеличение тази година, като Scotiabank коментира, че то може да се случи още през май.

Данни, които ще бъдат публикувани по-късно днес, вероятно ще покажат, че инфлацията е достигнала пика си, забавяйки се до 3% през декември след най-високото си ниво от пет години и половина от 3,1% месец по-рано. Това обаче остава над целта от 2% на АЦБ и е по-бързо движение от средното увеличение на доходите, което носи трудности за продажбите на дребно.

Очаква се растежът на потреблението на домакинствата да се забави до 1,2% тази година и леко да се ускори до 1,3% през 2019 г., показва проучването. Средно той е бил 2,3% през петте години до края на 2016 г.

Ако заплащането се увеличи и потреблението укрепне, АЦБ може да повиши основния си лихвен процент от 0,5% по-скоро, отколкото през четвъртото тримесечие, казват малък брой икономисти. Според други централните банкери ще изчакат още две години, преди да увеличат разходите за заеми отново.

Медианната прогноза сочи, че следващото повишение на лихвените проценти ще бъде през последните три месеца на годината, но 10 от общо 41 икономисти казват, че това може да се случи още през второто тримесечие. Така срещата на АЦБ през май се оказва във фокуса на вниманието, тъй като тогава банката ще подобри и прогнозите си.

„По-агресивно настроен съм от пазара и от няколко анализатори, като смятам, че можем да видим увеличение още през май“, казва икономистът на Scotiabank Алън Кларк в интервю за Bloomberg Radio. “Ако тази посока на растеж продължи да се подобрява, докато инфлацията отслабва, а заплащането расте, можем да имаме още едно [повишение] през ноември“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още