IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласи

Според политолога Христо Панчугов гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС

12:44 | 21.09.18 г. 33
Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласи

Липсата на общоевропейско решение за бежанската криза се оказа катализаторът, който доведе на власт политици като унгарския министър-председател Виктор Орбан. Нерешаването на проблема става все по-голяма заплаха за Европейския съюз (ЕС), демокрацията в него и основните му принципи. Това каза Христо Панчугов, политолог, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Отдавна беше необходимо да се намери общоевропейско решение, което да намали тежестта върху определени държави от мигрантския поток, така че да не се стига до такива политики. Липсата на такова решение е все по-голяма заплаха за Съюза. На правителствено ниво вече има откровени действия срещу основните му принципи – работата на демократичните институции в държавите, върховенството на закона и защитата на човешките права. Заплахата е много сериозна, а необходимостта от конкретни мерки срещу такива правителства нараства“, заяви политилогът.

Според Панчугов политици като Орбан се възползват от създалото се напрежение на територията на ЕС и „замъгляват“ обществените нагласи.

„Унгария отказва възможността на определени групи мигранти изобщо да влязат в държавата и да получат политическо убежище, което е някаква форма на дискриминация. Орбан рамкира целия проблем като удар срещу унгарския суверенитет. Това се превърна и в основния мотив, използван от повечето консерватори в Европа. Темата за националната идентичност и запазването ѝ е много изгоден вариант за тях, за да трупат популярност“.

Политологът посочи, че гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС, както за тези на негова територия, така и за тези извън него.

„Не е ясно как ЕС би могъл да гарантира, че начинът на живот на тези хора ще е по-сигурен и европейските стандарти и правила в тези лагери ще бъдат зачитани", коментира той. "Спирането на бежанския поток, което ЕС цели, няма как да се случи, ако условията останат същите. Ако мигрантите трябва да избират между гражданската война в Сирия и лошите условия в лагер в Египет, то няма никаква гаранция, че тези хора няма да се опитат отново да намерят политическо убежище незаконно в Европа. Заменяйки един проблем с друг, решението му не се намира“.

Панчугов подчерта нуждата от общоевропейско решение на въпроса.

„Част от проблема е невъзможността на ЕС и нежеланието на източноевропейските държави да намерят решение на един проблем, за който става все по-видимо, че е общоевропейски. Държави като Полша, Унгария и България не биха могли самостоятелно да се справят с мигрантска вълна“.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
"Абдикиралият - Бенедикт XVI "Kaто хванат католишката банка за топките и блокират банкоматите у римско - няма начин да не абдикираш.The business is business!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
не е правилно да сменяш една грешна политика с друга доказано грешна в историята ... Орбан не е алтернатива, той е крачка назад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
panther
преди 5 години
"Тежестта" на мигрантите върху определени (западни) държави беше причинена от определени политици. Същите политици бяха преизбрани в страните си.Като цяло беше в най-лошия случай беше насърчавана, а в най-добрия случай игнорирана от управляващите партии на (на практика) цяла Западна Европа.Отделно че миграцията на население от Косово, Афганистан, Ирак, и цяла Северна Африка (през Либия, Мароко и Тунис) беше дирекно причинено от съсипването на няколко държави, с помощта на от Англия, Франция, Италия и Испания, под съмнителни предлози, под диктата на САЩ и под управлението на политически ***.Огромна част от населението на централна и източна Европа, включително България и Унгария, включително и голяма част от политиците НИ беше на мнение че тази миграция е незаконна, неправилна и трябва да се вземат мерки за да се ограничи, ако не и да се прекрати съвсем.По каква точно причина сега хората от централна и източна Европа трябва да помагат на западняците да се спасят от собствената си глупост и късогледство?По какво причина хората от централна и източна европа са задължени да приемат ислямистките наглеци, за които жената е стока?По каква причина хората от централна и източна европа са задължани да осигурят "начинът на живот на тези хора" и да гарантират "добри условия в миграционните лагери" че на всичкото отгоре и извън ЕС?Всъщност България, Унгария и Полша могат да се справят супер лесно самостоятелно с "мигрантската вълна" и затова като цяло НИЕ проблеми с мигрантите нямаме. При това само няколко пъти им беше показано, че тук са НЕЖЕЛАНИ.Така че тези които ГИ КАНИХА, да се оправят сами. А автора ако иска може да си прибере няколко вкъщи.Интересно след като бъдат унищожени последните остатъци от ислямистките резачи на глави в Сирия, с кой ще се опрадвават *** драскачи като тоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Абдикиралият - Бенедикт XVI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Глупости на таркалета!Политици като Орбан са шанс , който поне за сега дава възможност на ЕС да не се превръща в идеологическа секта , която като средновековната инквизиция изпраща на кладата всеки не съгласен с нейната идеологема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Унгария е пример за това как ще изглежда Европа в близко бъдеще.-----Пази боже, кво искаш цели свят да бъде управляван от стипендианти на сорос, не мерси! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Стига бе, не знаех че у м р и била офенсив думичка. Ордите живи ще ви изпапкат. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Унгария е пример за това как ще изглежда Европа в близко бъдеще. Странното е че все още има хора индоктринирани в коми стил, които вярват че светът е замръзнал неподвижен и статуквото ще продължи вечно. Има един единствен природен закон който оверайдва всички човешки, адаптирай се или ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Защото ти си дудучето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 години
Абе, мияч ... Ти вече по два-три акаунта ли имаш. Хахахахаха, що сте толкова жалки?... Риторичен въпрос е, знам щобе така, щото отиде на запад и пак си бедна *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още