IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от данъци в Гърция не оправдават очакванията

Правителството прие допълнителни данъци и такси за 5 млрд. евро през 2017 година, но събраните приходи са по-малко

10:39 | 06.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки усилията на правителството, новите данъци и увеличени ставки, приходите от това перо в гръцката хазна не оправдават очакванията, показват последните данни на Министерството на финансите, цитирани от „Катимерини“.

От данните е видно, че през 2017 година в бюджета са влезли 47,564 млрд. евро, докато година по-рано са 47,519 млрд. евро. Властите обаче „активираха“ допълнителни данъчни мерки на стойност 5,117 млрд. евро, спрямо 3,057 млрд. евро за 2016 година.

Основната част от очакваните допълнителни приходи трябваше да дойдат от реформата по отношение на данъците на физическите лица, която трябва да донесе около 700 млн. евро повече, както и от новите осигуровки, от които се очакват още 620 млн. евро. Според източници на „Катимерини“ обаче тези мерки не са сработили.

Нещо повече, приходите от корпоративните данъци намаляват – с около 400 млн. евро – до 12,97 млрд. евро.

Междувременно браншови организации в страната изчисляват, че данъчната тежест за бизнеса се увеличава и Гърция е страната с едни от най-високи данъци за бизнеса. Например корпоративният данък е 29%, а данъкът върху дивидентите достига 15 на сто.

Увеличените данъци са по искане на кредиторите на страната. Премиерът Алексис Ципрас заяви в края на миналата седмица, че след края на спасителното споразумение, което изтича през август, няма да има намаляване на данъците.

От опозицията в лицето на „Неа Демократиа“ пък са категорични, че ако дойдат на власт, ще намалят данъците, за да насърчат създаването на нови работни места и да съживят икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още