IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: Технологиите са решението за по-високите стандарти в одита

Председателят на компанията отхвърли призивите за разделяне на одитната и консултанската дейност на Голямата четворка в сектора

12:42 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите четири счетоводни фирми могат да инвестират в технологии, които ще увеличат стандартите за извършването им на работа отвъд възможностите на техните по-малки конкуренти. Това заяви ръководителят на PricewaterhouseCoopers (PwC), защитавайки компаниите срещу призивите на Великобритания те да разделят дейността си.

Британските законодатели искат държавния регулатор по въпросите на конкуренцията да разгледа възможността да принуди PwC, EY, KPMG и Deloitte – четирите счетоводни фирми, които проверяват книжата на по-голяма част от най-високо оценяваните компании в световен мащаб, да разделят своя одитен и консултантски бизнес.

Според законодателите това ще им гарантира по-добър фокус върху повишаването на стандартите на тяхната дейност и ще могат по-лесно да установяват проблемите си, преди да се стигне до кризи.

„Много хора предлагат този относително лесен отговор за раздяла на фирмите, но ние не го подкрепяме“, заяви пред Ройтерс председателят на PwC Боб Мориц.

Неговата компания, за която работят над 250 000 души, ще е инвестирала един милиард долара в облачни услуги до 2019 г. – огромна сума, която компаниите извън Голямата четворка трудно биха могли да си позволят.

По думите на Мориц подобна развита технология ще означава, че е възможно събирането на много повече данни от компания, за да се гарантира, че счетоводните отчети са обект на достатъчно стриктен контрол, който да отговори на критиките за стандартите на одита.

Всяка една намеса на пазара трябва да бъде „добре замислена“, имайки предвид, че тя ще бъде стриктно наблюдавана от останалата част на света, допълни още той.

Изказването на Мориц бе направено, след като PwC обяви рекордни приходи от 41,3 млрд. за годината, завършваща на 30 юни. Това я прави втората най-голяма счетоводна фирма в света след Deloitte, чиито последни годишни приходи достигнаха 43 млрд. долара.

През юни PwC беше ударена от глоба в размер на 6,5 млн. паунда (8,5 млн. долара) от Британския съвет за финансова отчетност, след като не можа да установи проблеми с бъдещето на британския търговец на дребно BHS, който преустанови дейността си през 2016 г.

Индустрията вече проведе среща с британския орган за конкуренцията и пазарите, за да предложи въвеждането на временни и доброволни ограничения на това на колко големи листнати компании Голямата четворка могат да правят одит като мярката е с цел да се подпомогне развитието на по-малките фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още