IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS обяви първия си дивидент от десет години

Британската банка обяви доста по-висока печалба от очакванията

11:07 | 03.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската банка Royal Bank of Scotland обяви първия си дивидент от десетилетие в петък, след като представи печалба преди данъците от 1,8 млрд. паунда за първото полугодие, съобщава Ройтерс.

Полудържавната банка заяви, че ще плати междинен дивидент от 2 пенса на акция след окончателното споразумение за 4,9 млрд. долара с Министерството на правосъдието в САЩ.

Британското правителство ще получи 150 млн. паунда от плащането на дивидент благодарение на дела си от 62% в банката, сочат изчисления на Ройтерс.

Печалбата за второто тримесечие възлиза на 96 млн. паунда, което е много по-добър резултат от загубата за 741 млн. паунда, очаквана като средна оценка от анализаторите в анкета на агенцията.

Главният изпълнителен директор на RBS Рос МакЮън заяви, че банката е доволна от напредъка си, макар и в несигурна и силно конкурентна среда.

„Все още имаме още много за правене, за да постигнем амбицията си да бъдем най-добрата банка за клиентите във Великобритания и Република Ирландия“, каза той в изявление. „След като оставихме нашите големи наследствени проблеми зад гърба ни обаче, можем изцяло да се фокусираме върху затварянето на тази разлика“.

RBS сключи споразумение през май с Министерството на правосъдието, което е свързано с продажбата на токсични обезпечени с ипотеки ценни книжа по време на финансовата криза. Глобата блокираше възобновяването на дивидентите и продажбата на дела на правителството в банката.

Кредиторът отчете отписване за 1 млрд. паунда заради споразумението през тримесечието.

Съдебните разходи също са по-ниски отколкото бяха очакванията на някои заради плащане на обезщетение. Те възлизат на 801 млн. паунда за полугодието.

RBS отчете съотношение на базовия капитал от първи ред – ключов показател за финансовата сила на банката, от 16,1%, след като е взето предвид споразумението със САЩ, влиянието на дивидента и изплащането на 3,5 млрд. паунда в подкрепа на пенсионния фонд на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още