IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци заплаши да разформатира италианското правителство

Бившият премиер държи решаващи гласове за мнозинството в парламента

15:40 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Ренци. <em><strong>Снимка: Federico Bernini/Bloomberg</strong></em></p>

Матео Ренци. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Италия би имала всички основания да се концентрира върху неотложните задачи и да предприеме курс към реформи - тъй като икономиката се свива, индустриалното производство потъна до исторически ниско ниво, рецесията заплашва да се завърне, а лидерът на „Лига“ Матео Салвини изчаква в ролята си на опозиция възможността за нови избори. Но вместо да се справят с тези големи задачи, коалиционните партньори спорят от седмици - излагайки правителството на риск.

Инициаторът и създателят на проблемите е бившият премиер Матео Ренци, който изненадващо напусна партията си през септември и основа новата партия Italia Viva. Той все още е в правителствената коалиция с Движението „Пет звезди“ и Демократическата партия, но се опитва да се разграничи все повече от тях. И има решаващи гласове за мнозинството в парламента.

В зависимост от ситуацията неговите депутати и сенатори отказват да одобрят изменения в законите и законопроектите, повечето от които идват от „Пет звезди“ - като спорът за давността за престъпленията. Ренци се прицелва към министъра на правосъдието, който е издигнат от „Пет звезди“. А гласовете все повече се повишават.

Сега бившият премиер открито критикува своя наследник Джузепе Конте. В телевизионно токшоу бързият говорител от Флоренция заяви, че през последните седмици неговата Italia Viva е единствената партия, която е правила сериозни предложения за страната: премахване или промяна на основния доход, назначаването на специални комисари, които да се справят с блокираните инфраструктурни мерки, „справедлива“ съдебна реформа и въвеждането на пряк избор на премиера.

„Не отнемам доверието на Конте, той го отне от Italia Viva", каза Ренци. „Ако те не ни искат, тогава ще се оттеглим", допълни той. В медиите вече се спекулира за тайни разговори между Italia Viva и Forza Italia на Силвио Берлускони. От известно време се спекулира и че Ренци иска да създаде нова Средна партия между десните и социалдемократическите партии.

Ренци заяви още, че преди есента не може да има избори. На това мнение са всички партии в Италия, защото тогава „Лига“ много вероятно ще стане най-силната партия. А Ренци продължава да заплашва, че ще напусне коалицията, ако не го слушат. „Този театър трябва да спре“, казва той с възмущение.

При това самият той започна този театър. Един коментатор цитира Шекспир: „Това е много шум за нищо". И маркетингова операция на политически лидер, който се страхува да не загуби одобрение. Според последните проучвания на избирателния институт Ipsos от името на Corriere della Sera, одобрението към Italia Viva е спаднало до 4,3 процента. Избирателите не харесват продължаващия спор.

Ако правото на гласуване бъде променено, както правителството планира, скоро бариерата за влизане в парламента ще бъде  пет процента, както в Германия. Това би означавало край на купона за Ренци. Това може да е и истинската причина за неговата активност. Той търси внимание, защото на предстоящите регионални избори през пролетта Italia Viva възнамерява да влезе за първи път в надпреварата със собствените си кандидати. Според проучването на Ipsos от четвъртък „Лига“ остава най-силната партия в Италия с 32 процента одобрение, а управляващата Демократична партия наваксва и сега събира 20,3 процента одобрение.

Коалиционният партньор „Пет звезди“, който има най-много депутати и сенатори в парламента, продължава да отчита спадаща подкрепа, откалто спечели 32 процента на последните избори през 2018 година. Сега партията има одобрение от едва 14 процента.

В дясно също има промени. Forza Italia на Берлускони има само 6,5 процента. Партията на дясното крило Fratelli d'Italia продължава да расте и вече се доближава до „Пет Звезди“ с 12 на сто подкрепа. Не е чудно, че партийният лидер Джорджия Мелони решително настоява за нови избори.

В спора с премиера Конте Ренци добави още един удар през уикенд. „Ако премиерът мисли, че може да има компромис, ние ще бъдем на линия", написа той във Facebook. „Ако той отхвърли нашите идеи, ние ще подадем оставка без полемика", допълни Ренци.

Възможна е, разбира се, реорганизация на правителството без избори или, както е ставало няколко пъти в Италия, правителство на технократи.

Сега обаче повече яснота се очаква от среща на Рензи и Конте през тази седмица. „Вратата ми винаги е отворена", написа Конте в Twitter по време на участието си на Срещата на върха на ЕС.

Какво смятат самите италианци за хаоса във вътрешната политика, става ясно от коментар на вестник La Repubblica: „Колко време може да продължим да имаме правителство без никаква инициатива и мнозинство, което е постоянно засягано от кризи? Опитът ни учи: не много дълго“.

По материали на Handelsblatt и Spiegel 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още