IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия бе изолирана в Съвета за сигурност на ООН

Западът притисна Москва му да бъде по-агресивна и милитаристична, заяви руският посланик Василий Небензя

09:43 | 22.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JASON SZENES</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: EPA/JASON SZENES

 

Международната изолация на Русия стана особено отчетлива по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник вечерта в Ню Йорк. Въпреки че някои държави призоваха двете страни в спора да намалят напрежението, ходът на Русия беше остро осъден от почти всички членове на Съвета, предава Bloomberg.

Путин „иска да демонстрира, че чрез сила може да превърне ООН във фарс", заяви посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд. Посланикът на Обединеното кралство Барбара Удуърд заяви, че „Русия ни доведе до ръба на пропастта. Призоваваме я да се оттегли“.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя имаше двойна роля - да изпълнява функциите на председател на Съвета за сигурност на ООН, който обявява ораторите, и на представител на страната си. Той разкритикува онова, което нарече лошо отношение на Украйна към нейните граждани в източните региони, където Москва заяви, че изпраща войски, и заяви, че Западът е притискал родината му да бъде по-агресивна и милитаристична.

Посланикът на Китай в ООН Дзан Дзюн направи кратки изказвания пред Съвета за сигурност, като призова всички страни да проявят сдържаност. „Вярваме, че всички страни трябва да решават международните спорове с мирни средства в съответствие с целите и принципите на Устава на ООН", каза Дзан.

Междувременно китайският външен министър Ван И е разговарял по телефона с американския си колега Антъни Блинкен, като е призовал всички страни да намалят напрежението и да продължат преговорите, се посочва в изявление на министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да бе, запада е виновен пак за провалите ви.... имахте 30 години да станете топ икономика... имате ресурси, имахте кадърни хора... и вместо икономиката ви да избие рибата, руснака да забогатее и да стане бял човек... вие ги натъпкахте в яхъра и у тинята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още