IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската ваксина срещу Covid-19 получи първото си външно потвърждение

Данните от фаза 1 и 2 на тестовете ѝ бяха публикувани от международното издание Lancet

17:18 | 04.09.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Руската ваксина срещу Covid-19 е предизвикала имунен отговор у всички пациенти част от ранните тестове, като също така не се забелязват сериозни странични ефекти. Това показват първите потвърдени данни за медикамента.

Ваксината също така е стимулирала производството на Т-клетки – вид бели кръвни телца, които подпомагат имунната система при унищожаването на инфекции, показват предварителните резултати от фази 1 и 2 на тестовете. Те бяха публикувани в петък на страниците на престижното медицинско издание Lancet. Това е първото потвърждение на изводите на руските учени от чуждестранни експерти, съобщава Bloomberg.

Въпреки ограничения обхват на тестовете, данните засилват позициите на Москва в надпреварата за ваксина със САЩ, Европа и Китай. Здравни експерти от чужбина многократно критикуваха регулаторното одобрение на ваксината миналия месец с довода, че е прекалено прибързано, без да е премината фаза 3 от изпитанията. Скептицизмът бе разпалван и от обвиненията, че руското разузнаване е хакнало западни програми за разработване на подобен медикамент – твърдения, които от Кремъл отричат.

Днешните публикации отбелязват „повратна точка“ след „атаките“ срещу проекта, посочва Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепи разработването на медикамента.

Тестовете от фаза 1 и 2 са били проведени в две руски болници и са включвали 76 здрави хора на възраст от 18 до 60 години. На всички участници е била дадена ваксина, не е имало плацебо група.

Фаза 3 бе одобрена на 26 август и в нея ще участват 40 000 доброволци от различни възрастови и рискови групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Умирам от кеф като гледам как се гърчат от яд и злоба всичките сороспиите под такава новина.........ух кеф !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
а вие журналята правите ли разлика между побликувани и потвърдени?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия ватенки ще уморят хората от смях.Тестове върху 78 човека, правени в руска болница и отчетени резултати от руснаци...Неее, няма нищо общо с факта, че масово руски спортисти няма да бъдат допуснати до Олимпиадата - държавата лъже и *** целенасочено, а реалността е съвсем различна.Впрочем, таварищи, това твърдение ви показва лъжите в съвсем скорошното минало:- нали твърдяхте, че нямало вирус и това било измишльотина? - нали вакаинирахте италианците, като чак сега "има" ваксина?- нали американците го били пуснали и щели да продават ваксини?- нали Бил Гейтс щял да пуска ваксина? Цялата работа на Масква е такава - една голяма лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Много е ценно това, което споделяш с нас. Благодаря! Не само антителата, но и опитът има голямо значение за колективния имунитет. Възстановявай се бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Коварна болест носи тоя вирус. Късметлия си че си жив - милиони вече не са сред нас. Желая ти възстановяване на 100%.Споделяй с повече хора опита си с ковид19, защото българите не вярват в науката и страдат от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
kane ...Благодаря! Много по-добре от преди ... :))) ... пак се уморявам , но да кажем на 75-80% съм възвърнал силите . в началото като ме изписаха , излизах да хвърля *** , една обиколка на блокът и трябваше да седна за половин час да почивам ... живея сравнително близо да един от големите паркове в софия , вече правя по 10х крачки дневно без да се уморявам много , лека-полека с дъмпелите правя основни неща . задъхването дето наследяваш от ковид19 почти отшумя , права беше доцент Михайлова от ВМА , че ще отшуми по-бавно , за около месец-два . може да пробвам следващата седмица и някой преход на витоша от по кратките за 4-5 часа ... вирусът ми взе 11-12кг , ама тука за месец възстановх 4 ... :))) ... бива , да са живи и здрави всички лекари и медицински сестри от инфекциозна клиника на ВМА ...nobel ...да не ти се налага да влизаш в статистиката и да разбираш какво е ... :))) ... зад клавиатурата всичко е лесно , когато следиш статистиката ...Импе...нарочно ти давам вашингтон пост , защото знам че ще рипнеш като ощипан ... :))) ... значи пак да напиша лансет е престижно медицинско списание , там се публикуват медицински изследвания . руссияните са публикували резултатите от досегашните си изследвания . това , че са минали редколегията и са ги публикували още не означава , че имат според европейските стандарти ваксина . просто са публикували досегашните си изследвания . списанието е пълно с разлини публикации на изследвания и медицински технологии от цял свят . вовата какво плямпа е едно , какво казват медицинските експерти е друго . самите руснаци в публикацията пишат , че извадката за втора фаза на изследване е непълна поради малкото участвали пациенти . но резултатите са обнадеждаващи . втора фаза Импе ... самите те пишат че предстоят още и много изследвания за доказване и прегледа на качеството . предстоят им и изследвания в трета даза . а в трета фаза са 7 ваксини вече ... та според вовата имат и ще се ваксинират , но според руссиянските лекари разработващи ваксината нямат все още ... :))) ... на кой да вярваме Импе , а ? хората правили ваксината или на вовата зануленият и шойгу безстрашният ... ?! ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Путин и Бил Гейтц ще изкарат на бързо стотина милиона от руския народ с тази ваксина. Добре че в ЕС имаме хора като Орбан, Курц и други които ни пазят от сорсоиди и диктатори и тяхните ваксини и чипове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Ти как се чувстваш. Възстановен ли си на 100% вече или още изпитваш затруднения както много други споделят седмици след месеци след отрицателния тест. Сподели нещо от твоя личен опита с ковид19. Иначе искрено се радвам че си жив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
nobel
преди 3 години
...иначе лекарите в ковид отделенията в болниците по света нямаше да ходят в скафандри ... нали?!....................................................Това ми звучи точно като оня виц, дето индианците попитали шамана дали ще е тежка зимата. И той им казал, че ще е тежка и те започнали да събират дърва като луди. Шамана обаче, за да не се изложи решил да се консултира с метеоролозите на белите. Те му казали, че зимата ще е тежка. А като ги попитал откъде знаят те му казали - ами не виждаш ли, че индианците събират дърва като луди Та и твоята логика е на това ниво - щом има скафандри - значи е опасно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Зелков - колкото и да ви боли вас с Вашингтон поуст - "руссияните" вече имат ваксина и ноември започват масова ваксинация... а отворкото от Вашингтон поуст още две години се прибягва по улиците като мишка, и маскиран като уличен бандит и ще се изпуска в гащите когато някой близо до него кихне. Аз - особено като става дума за медицина - на Вашингтон поуст ли ще вярвам или на Ланцет? Кажи ми, Салатке с оцет, зехтин и лют пипер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още