IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини се обръща към демократите, за да спечели управлението над Италия

Представители на антиимигрантската „Лига“ провеждат неформални разговори с отцепници от демократите

16:29 | 08.03.18 г.
<p>
	Матео Салвини. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: Архив Ройтерс

Евроскептичната „Лига“ на Матео Салвини се обръща към депутати от лявоцентристката „Демократическа партия“ в Италия, за да намери подкрепа за широк управляващ алианс, посочва Bloomberg, позовавайки се на високопоставени източници на „Лигата“.

Представители на антиимигрантската „Лига“ - основната партия в дясноцентристката коалиция, която ще бъде най-големият блок в следващия парламент – провеждат неформални разговори с отцепници от демократите, сочат двама представители на „Лигата“, поискали анонимност. Говорители на Салвини и демократите засега не са отговорили на исканията за коментар.

Лидерът на „Демократическата партия“ Матео Ренци среща остра реакция сред съпартийците си, тъй като настоява партията да излезе в опозиция след най-лошите изборни резултати в историята си. Критиците му обаче казват, че не могат да си позволят този лукс заради разединения парламент и затруднената страна, която има нужда от правителство.

Макар че дясноцентристката коалиция има най-много депутати, антисистемното Движение „Пет звезди“ е най-голямата самостоятелна партия и оспорва твърдението на Салвини, че негов е мандатът за управление. И двете обаче поглеждат към демократите за помощ.

Доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа преодоля по-тежките си спадове и за момента е с 0,5 пункта надолу до 2,03%.

Около 35-40 депутати от демократите може да са готови да подкрепят дясноцентристката програма, водена от Салвини или друга фигура от „Лигата“, казват представителите. Така на Салвини няма да му достигнат 10 гласа.

Някои членове на „Лигата“ намекват и за идеята, че Салвини може да се оттегли за сметка на по-умерен представител на партията, който би бил приет от някои лявоцентристи, дори да предпочитат да останат извън официална коалиция, казва един от източниците. Президентът Серджо Матарела, който трябва да реши на кого да даде мандата, търси фигура, която ще гарантира мнозинство и е готова да чака партиите да вземат своите решения.

„Не обмислям сделки с партии“, каза Салвини пред репортери в четвъртък. „Работим по програма, която ще предложим на законодателите в парламента. По някои въпроси ще видим кой ни подава ръка и кой казва не въпреки всичко“. Той отхвърли възможността за всестранно споразумение с декократите или „Пет звезди“.

„Лигата“ ще бъде отворена да обмисли някои политики, предлагани от демократите. Макар че предложението децата на имигранти, които са се родили в Италия, да получават гражданство няма как да бъде прието, двете групи могат да намерят общи интереси в предложенията на „Лигата“ за плосък данък, мерки за създаване на работни места и социална реформа, коментират представителите.

Според тях евентуална сделка може да включва депутат на демократите да стане председател на една от двете камари в парламента.

Ренци трябва да се срещне с партийни лидери на 12 март, за да потвърди намеренията си да подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още