Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро

Германската компания отчита и лек спад на приходите и леко намали прогнозата си за годината

Споразумението за глифозата докара на Bayer загуба от 9,5 млрд. евро

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Отписвания заради извънсъдебното споразумение за глифозата в САЩ докараха на германския химичен концерн Bayer загуба за милиарди евро. През второто тримесечие концернът отчете нетна загуба от малко над 9,5 млрд. евро, след печалба от 404 млн. евро за същия период на миналата година. Анкетирани от Vara Research анализатори очакваха средностатистически загуба от около 7,9 милиарда евро, предава DPA.

Още по темата


Фармацевтичната и агрохимическа компания e генерирала приходи за 10,05 милиарда евро по време на причинената от коронавируса криза, което е свиване с 2,5 процента след валутни корекции. Оперативната печалба преди еднократни ефекти (Ebitda) нарасна с 5,6% до 2,8 милиарда евро благодарение на растежа в селскостопанския бизнес.

Bayer обяви в края на юни, че е постигнала споразумение с по-голямата част от ищците в рамките на правния спор за предполагаемия канцерогенен убиец на плевели Roundup. Общо до 10,9 милиарда долара се дължат за споразумението и евентуални бъдещи случаи. Вълната от съдебни дела се стовари върху Bayer след оцененото на около 63 млрд. долара придобиване на разработчика на хербицида Monsanto.

Групата гледа по-предпазливо към настоящата година. Във вторник компанията от Dax заговори и за по-нисък от предишния предполагаем растеж, а в селскостопанския сектор - за силно конкурентен пазар на соя. За текущата година мениджмънтът се стреми към ръст на приходите без отчитане на валутни ефекти и покупката и продажбата на части от компанията с 0 до 1 процент в диапазона 43 до 44 млрд. евро, както обяви Bayer в Леверкузен във вторник. Досега бяха очаквани приходи от 44 до 45 милиарда евро.

Очаква се около 28 процента от тази сума преди лихви, данъци и амортизация да остане в концерна, и преди специални позиции, което да доведе до оперативна печалба (Ebitda) от около 12,1 милиарда евро. Досега бяха очаквани 12,3 до 12,6 милиарда евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всеки, които се забърка в бизнес с американците, трябва да си има три на ум!!!!
0
 
3
 
1
преди 1 месец
Сигурно Bayer ще плаща и за други грехове на Monsanto.

Още от Европа
Изваждането на лигнитните въглища от енергийния микс на ЕС трябва да е с приоритет